fredag 26 juni 2009

Utvärdering av björklövs schampo

Då är björkschampot testat. Funkar som såpnötter. Björklöv innehåller saponin precis som såpnötterna gör. De är lite ovant i början eftersom det inte löddrar, så man tror inte att det ska bli rent. Men det är ju inte löddret som rengör.
Använder man det som det är så går det åt ganska mycket eftersom det blir lite svårt att fördela i håret när det är vattenkoncistens. Men vad gör det när det är alldelens gratis.
Jag mailade och frågade Tina som jag beställde nötterna av om man kunde tillsätta något för att få det tjockare. Hon föreslog potatismjöl, carragen eller xantangummi. De två sista är inte helt lätt att få tag på och är rätt så dyrt. Men potatismjöl hade jag hemma så jag testade i björklövsvätskan, och det funkade bra! Fast då är det ju förstås inte längre 100% gratis.
Man kan även torka björklöven så kan man tillverka eget schampo hela vintern.
Eftersom det inte innehåller några konserveringsmedel så håller det inte i evigheter. Men en månad eller kanske två om man förvarar i kylen. Inte kan man skylla på att man inte har tid heller. Hälla på lite vatten på några björklöv tar inte många sekunder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar