måndag 12 januari 2009

Varför välgörenhet?

Varför inte? Ger man så får man tillbaka. Jag har aldrig tidigare haft ekonomi att tänka på andra, har jag tänkt. Men det finns faktiskt en hel del man kan göra fast man inte är rik.
Tryck på biståndsknappen åtminstone på var tionde flaska du pantar. Har du råd att köpa läsk/flaskvatten/öl, som faktiskt inte alls är livsnödvändigt, så har du råd att ge en del av panten till något viktigare än dig själv.
Handla genom, gissa vad... här kommer det igen... godhandling.
Rensa ut kläder och leksaker som inte används, går det inte att sälja eller orkar du inte försöka, så skänk till Röda korset eller Erikshjälpen eller vad som nu finns där du bor. I stället för att slänga bort.
Till födelsedagar och jul, om man inte har något vettigt att ge bort och tänker köpa nåt skrot som mottagaren mest troligt ändå inte vill ha, köp i stället en get, skolböcker, kycklingar eller plantera ett träd. Ge gåvobevisen i present.
Bor man i en storstad kanske man kan jobba som volontär nån gång ibland på lämpligt ställe.
Är du rökare eller har varit? Har/hade du råd att lägga tusentals kronor per år på gift så har du nog råd att skänka en liten slant till behövande.
Har du frivilligt köpstopp? Då kanske du kan lägga en liten del av vad du sparar på välgörenhet.

1 kommentar:

  1. Helt rätt. Har vi råd att avstå från konsumtion, så har vi råd att avvara till välgörande ändamål. Det finns mycket man kan göra om man anstränger sig lite. Tyvärr har jag själv varit dålig med det så det finns utrymme för förbättring. Har ofta funderat på volontärarbete, men det har aldrig blivit av.

    SvaraRadera