tisdag 3 februari 2009

Energimätning

Jag har ägnat ett par dagar till att mäta olika apparaters energiåtgång med en energimätare. Jag har kollat vad dom drar på stand by och påslagna. Här är resultatet för tv och dator. Men ni får själva räkna ut vad det blir för tim eller årskostnad.

Till tvn går även boxern till samma uttag.
Stand by:
17 W
På:
52 W

Datorn har modem, router, skärm och högtalare kopplat i samma grenuttag.
Stand by:
27 W
På: (varierar kraftigt beroende på vad man gör, men ett ungefärligt snitt:
200 W

Slutsats: Ja man sparar en del på att stänga av alla apparater helt när man inte är hemma och på nätterna. Och framför allt, att stänga av när ingen sitter där. Inga miljoner blir det, men, man spar väl lite på miljön oxå. Och det är ju inte särskillt jobbigt att antingen stänga av eller att använda fjärrströmbrytare. Vi har såna till tv och dator, men det funkar ju även med ett grenuttag med avstängningsknapp. Till vissa lampor har jag timer så att dom inte lyser hela nätterna eller när det är ljust på dagarna.

2 kommentarer:

  1. Visste faktisk inte exakt att det var så mycket för datorn! Vi har i bland flera som står på samtidigt och ingen är där, fast med lampor är vi duktiga.....så man lär sig så småningom. Intressant blogg du har, återkommer gärna.

    SvaraRadera
  2. Med tanke på att en lågenergilampa drar mellan 5 och 11 W, så drar alltså datorn förfärligt mycket mer ström fast den är avslagen om man inte bryter strömmen helt.
    Och tack! jag försöker variera ämnena lite, men på det stora hela handlar bloggen om mina försök att ändra på dåliga vanor. Kanske den ibland kan få andra att tänka till lite också.

    SvaraRadera