fredag 13 februari 2009

I love eco

Ja, det blev storhandling på Ica. Och det blev lite ekologiska saker. Men vilka prisskillnader det är. Det blev eco te, ungefär samma pris som det jag brukar köpa fast då var det svart, jag brukar köpa grönt. Eco havregryn, bara 2 kr dyrare, eco makaroner ett par kr. Men eco passerade tomater, dom var dubbelt så dyra. Det fick räcka med ekologiskt för den här gången, men det är ju en början i alla fall. Kollade även på Quorn, det var svinigt dyrt 106 kr/kg. Borde väl vara miljövänligare än att alltid äta kött? ni som är vegetarianer, eller i alla fall mer insatt i det än mig, kött är ju inte miljövänligt i alla fall? Varför har all frukt och grönsaker blivit så vansinnigt dyrt? Jag som precis har börjat köpa så mycket mer än vanligt, jag blir ju ruinerad, nästan allt kostar 30-40 kr/ kg nu. Bara 4 påsar mat för 700, hade nog blivit lite billigare på coop, kanske, frukt är väl lika dyrt där.
Men vi sparade en slant på hundmaten i alla fall. Köpte en hel säck med bantningsmat till tjockisen och fick en 3 kg påse på köpet. Till den magre kräsne tänkte jag testa en ny sort och så hade dom denna vecka testerbjudande, 3 kg 79 kr, normalpris 209 eller om det var ännu mer.

4 kommentarer:

  1. Att köpa ekologiskt och vegetariskt ÄR dyrt. Men om fler köper det så kan producenterna producera mer och det leder väl till lägre priser får man hoppas. Det är också möjligt att du sparar lite genom att köpa sojagranulat på en hälsokostaffär istället för frysquorn på Coop. Jag är vegetarian, men om man inte vill sluta äta kött så tycker jag ändå att man kan dra ner på mängden. Det konsumeras mer kött globalt nu än det någonsin gjorts. Om man dessutom tänker på att dessa djur i sin tur konsumerar ca hälften av all mat som produceras varje år, så är det ganska uppenbart att det leder till miljöproblem. SvD hade en artikel om just miljöproblemen: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_248685.svd

    SvaraRadera
  2. Läste artikeln. "Enligt en svensk studie minskar utsläppen kraftigt för den som äter ekologiskt kött, som är uppfött på gräs snarare än kraftfoder. De djuren släpper ut 40 procent mindre växthusgaser och gör av med 85 procent mindre energi än de som föds upp på vanligt sätt." Då måste ju vårt kött som vandrar ute i skogen, och då och då här på gården, men som äter gräs och lav och sånt vara bättre att äta ur miljösynpunkt än att köpa nörkött på affären. Tyvärr är jag inte jätteförtjust i renkött så vi äter det inte så ofta, men vi säljer ju kött så då medverkar vi väl indirekt till minskade koldioxidutsläpp.

    SvaraRadera
  3. Det låter rimligt. Förstår däremot inte riktigt hur det kan leda till att utsläppen skulle minska. Äter de mindre fiberrik mat? Men man undviker i alla fall att skövla områden för att odla billig soja och använda som djurfoder.

    SvaraRadera
  4. Vet inte varför dom skulle släppa ut mindre koldioxid för att dom äter gräs. Men äter dom viltväxande gräs i stället för odlad mat som besprutas så är ju det bättre i alla fall. Och just kor är väl det djur som släpper ut mest koldioxid. Om inte annat så är ju våra renar så närproducerat som det kan bli. Köper vi nötkött så transporteras det ju från södra sverige. Men hur som helst så funderar jag på att dra ner på köttätandet, kanske ta en vegetarisk dag i veckan. Men först måste vi bli bättre på att äta grönsaker, annars svälter vi hjäl. Kanske får bli en punkt på nya vanor listan till 2010.

    SvaraRadera