torsdag 16 april 2009

Mjölk och miljö

Svt pratas det idag om mjölkens miljöpåverkan. Mjölk ger större utsläpp av växthusgaser än de flesta andra livsmedel. 1 liter mjölk ger 1 kg växthusgaser. I sverige konsumerar vi 500 kg mejeriprodukter/år, så det blir stora utsläpp även om mjölk inte ligger i topp om man räknar utsläpp per producerat kilo.

Jämfört med ett kilo nötkött som ger 14 kg utsläpp så låter ju inte 1 kg så farligt. Men hur mycket kött äter vi då per år? 35 kg kött skulle alltså ge 500 kg utsläpp. Är det så farligt att äta kött om jämför med mjölken? Avstår man från kött pga miljöskäl kanske man ska börja skära ner på mjölken också.
Om man går över till alternativa mjölkprodukter då? Havremjölk och sojamjölk, är det miljövänligare? Rent logiskt borde det väl vara det. Var kan man läsa om detta? Har sett nån lista med livsmedel och utsläpp, men minns inte var.

Ställ om läser jag sedan att mängden utsläpp inte skiljer sig inte nämnvärt mellan vanlig och ekologisk mjölkproduktion. Så då kan man strunta i ekologiska mjölken, om man bara köper den av miljöskäl. Men hur är det med hälsan då? Hur mycket av gifterna som en oekologisk ko får i sig finns i mjölken? Eller hinner gifterna försvinna innan det blir mjölk? Eller kanske tvärtom, blir halterna högre i mjölken än i köttet?

Det känns allt hopplösare att göra rätt val. Ska man behöva forska i varje livsmedelsprodukt innan man går till affären för att kunna välja rätt? Vem har tid med det...

2 kommentarer:

  1. Jag hörde det på radion i morse. Jobbigt.. det känns så svårt att äta/dricka (leva) med gott samvete.

    SvaraRadera