fredag 4 december 2009

Julgran och juleljus

Till jul ska de vara riktig gran, tycker många. Men om man inte har egen skog eller känner någon som har det så man kan hämta själv inte allt för långt bort. Då är det väl inte en alldelens lysande ide tycker jag. Julgranarna man köper fraktas med, miljöovänliga lastbilar. Och inte är dom billiga heller. Är det inte bättre att lägga dom pengarna på tex ekologisk julmat? Så spar man på miljön dubbelt upp.

En plastgran kanske inte ser så jätterolig ut, men med allt pynt så ser man ändå inte vad som döljer sig där under. Och man kan ha samma år efter år efter år.

Eller så hittar man på nya traditioner. Man kan överleva utan gran...

Vi har en plastgran inne. Ute har vi en gran en bit bort på gården, som förra året fick ljus på sig, men i år tänker jag ha granris i zinkhinkar på bron och sätta dit ljusen istället.

Tänk på att man inte måste ha alla adventsstakar, stjärnor och julgransljus tända dygnet runt. Ett bra sätt att spara el är att ha timer till allt som har väggkontakt. Ställ in så att de tänds i lagom tid till ni kliver upp på morronen, slås av när ni gått och tänds igen innan ni kommer hem, och är släckta på natten. Man kan även byta ut de gamla mot lågenergilampor, de finns till till adventsstakar och julgransljus. Dom kostar ju en del, men håller många fler år. Har man tre olika belysningar som är tända hela december så sparar man ca 220 kr om man byter mot lågenergi, har man fler än tre så blir de såklart mer. Och ännu mer om man släcker halva dygnet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar