måndag 2 mars 2009

Hur minskar man utsläppen på landet?

När man bor som vi, då blir det en massa bilkörande. Det går sällan bussar som passar, går dom dit man ska så kommer man inte hem sen. Även om jag undviker att köra i byn, jag har ju faktiskt ben att gå på.. så blir det 10 mil när man ska till stan. Dit åker vi varannan vecka för att storhandla. Ska man till tandläkare, vårdcentral, veterinär eller nåt annat måste vi oxå åka in till stan.

Det blir 5,6 mil varje morron som jag måste köra E till skolan, hem kan hon åka buss. Vissa dagar får hon åka taxi, då kör den 15 mil, 30 om hon får åka taxi hem oxå, så det är ju ännu sämre.

M har 5 km till skolan, hon åker taxi varje dag, till och från skolan, tre svängar får den köra eftersom så många barn åker, och det går tydligen inte att köra en större bil så att alla får plats. Den kör då sammanlagt 22 mil bara för dessa barn. Plus att två barn bor en by 5 mil bort, ytterligare 20 mil. 42 mil för att alla barnen i en pytteskola med 16 elever ska ta sig dit.

Till jobbet har F just nu drygt 7 mil, 70 mil i veckan bara för att LK i har stängt i minst 5 månader pga finanskrisen. Normala resvägen till jobbet är 3 mil, och då samåkte han, men nu har dom blivit förflyttade till olika ställen så det blir ingen samåkning. Det går visserligen en buss, men den vägrar han åka med, blir för stressigt, tiderna passar inte riktigt för hans arbetsuppgifter, och blir det övertid så tar han sig inte hem, och även om han åkte med den så ska det ändå köras 6 mil med bil.


Det känns ju lite hopplöst att försöka tänka på miljön samtidigt som man måste köra så mycket bil. Och inte skulle det hjälpa att köpa en miljöbil, finns ingenstans att tanka en sån här.

Min mormor har berättat hur hon första åren i skolan fick åka häst och vagn till skolan 5 mil bort och bara komma hem på loven. Inte så kul när man är 7 år, men, miljövänligt var det ju i alla fall. Som vuxen flyttade hon hit till gården där jag nu bor, här bar hon vatten från sjön för att tvätta kläder för hand. Inga andra elektriska prylar fanns heller. Man kanske ska lära sig av dom äldre. Vi är bortskämda och har det lätt med alla elslukande prylar och bilar, skotrar, åkgräsklippare och allt vad det är. Men miljövänliga är vi ju inte. Så på det sättet så var det bättre förr.

2 kommentarer:

  1. Tänk vad olika liv vi lever, fast i samma land och med liknande önskningar om att påverka miljön så lite som möjligt.

    Angående bilen. Mitt enda råd är att köpa bilar som är så effektiva som bara är möjligt. Riktigt, riktigt snåla bilar finns faktiskt idag, som inte ska tankas på något särskilt ställe. Och miljönyttan av detta är oerhört stor (troligen större än om ni hade köpt en miljöbil).

    SvaraRadera
  2. det gäller att göra så gott man kan.köpa en bensinsnål bil =) Det finns mycket alternativa miljöbilar med vanlig bensin.

    SvaraRadera