söndag 5 april 2009

Baka bröd

Många anser att dom inte har tid att baka bröd. Men, som med allt annat handlar det om prioriteringar. Har du tid att sitta flera timmar framför datorn eller tvn? Har du tid att läsa böcker eller tidningar? Har du tid att åka och hälsa på vänner? Eller prata i telefon utan att göra nåt annat samtidigt? Så har du tid att baka! Det behöver inte alls ta så mycket tid, det finns många sorter som går jättefort. Även vanligt matbröd som ska jäsa hinner man med om man omprioriterar lite. Bjud hem vänner och prata med dom samtidigt som du bakar, och bjud på färskt bröd. Sitt vid datorn eller läs en bok under tiden som brödet jäser. Skaffa headset eller högtalartelefon och baka samtidigt som du pratar. Sätt tvn i köket och förena nytta med nöje.
Tycker man ändå inte man hinner med jäsbröd så har jag några recept som man hinner slänga ihop samtidigt som maten står på spisen.

Varför ska man baka sitt eget bröd? Finns många anledningar. Det är mer miljövänligt. Blir mindre transporter att frakta kompakt mjöl än färdigbakat bröd. Ekologiskt bröd har jag lite svårt att hitta, en sort har jag sett än så länge. Men ekologiskt mjöl är inte svårt att få tag på. Det blir väldigt mycket billigare än att köpa bröd. Det är godare med hembakat. Man vet vad som är i, man styr själv över hur nyttigt det ska vara och vilka nyttigheter man vill ha i.

Långpannelimpa är jättegott, har du inte ätit det tidigare så missa inte detta. Det kräver väldigt liten arbetsinsats och blir lite disk. Här är grundreceptet, vill man göra det nyttigare kan man ha i frön, vetekli, russin eller vad man tycker om. Lagom till en liten långpanna (som finns i gamla ugnar), eller rektangulär form. Till en normalstor långpanna med dagens mått får man dubbla receptet.

1 liter fil
3 dl sirap
1,5 l rågsikt
4 tsk bikarbonat
1,5 msk fänkål
1,5 msk anis

175 gradet i en timme

Blanda ihop allting, häll i formen, in i ungnen. Det blir ett mörkt bröd, har du använt mörk sirap blir det nästa svart på ytan.



Scones ska inte heller jäsa och ska inte vara länge i ugnen. Men dom är godast nybakade och varma. Går att byta ut en del av mjölet mot grahamsmjöl, vetekli, eller lägga i torkad frukt eller vad man vill ha.

3 dl mjölk
80 g smör
8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda ihop till en deg, forma till 4 runda kakor, skär två skåror i kakorna och så in i ugnen
250 grader 10 minuter



Pannbröd är helt utan jäsmedel och steks i stekpanna. Kryddorna kan man variera, eller helt hoppa över.

1 l mjöl
2 tsk salt
2 msk olja
1 msk anis
1 msk fänkål
4 dl vatten

Blanda ihop, tryck eller kavla ut i lämplig storlek så dom ryms i stekpannan. Stek några minuter på varje sida, tills dom är brunprickiga.


Lycka till!

3 kommentarer:

  1. Perfekt! Jag har börjat baka lite oftare, men tycker att jäsbröden tar så lång tid att jag föredrar att baka dem på söndagar. De tar också slut ganska snabbt så det känns som arbetsinsatsen inte riktigt väger upp. Ska testa nåt av recepten redan i veckan.

    SvaraRadera
  2. Håller med dig helt och hållet, plus att man blir mätt av dessa bröd. Affärens bröd är oftast luftbröd.

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Jag heter Anders Linder och arbetar med en miljökonferens som ska vara i maj och jag skulle vilja skicka information till dig.

    Är du intresserad av detta och vill ha mer information så kan du höra av dig till anders.linder@prat.se

    Tack på förhand!

    Anders

    SvaraRadera