söndag 31 januari 2010

Vardagsrumsstädning

Måndag:
Ta en dammvippa och damma av fönsterkarmar, dörrkarmar och tavlor. När du ändå håller på kan du vifta runt lite kring taket.

Tisdag:
Plocka undan saker som inte hör hemma där.

Onsdag:
Dammtorka prydnadssaker, hyllor, bord och annat.

Torsdag:
Dammsug ordentligt, under och bakom möbler, lister och sånt man inte gör varje vecka.

Fredag:
Pynta med något fint. En bukett blommor kanske om man gillar sånt. Eller rama in ett fint foto, byt ut en tavla eller lägg ett par fina kuddar i soffan.

torsdag 28 januari 2010

Snö snö snö

Jag är allvarligt trött på vintern nu. Och det är fortfarande januari. 3 månader innan snön är borta. En månad till innan det börjar bli lite varmare, än kan de bli många - 30 dagar. - 25 just nu, och blåsigt. Solen har man inte sett på två månader. Roligare kan man ju ha de. Men, jag bor hellre här än att ha massa slask och snökaos så fort de stannar lite snö på backen. Och snart är de vår. Då är de ändå här uppe man ska vara.





tisdag 26 januari 2010

Bloggar efterlyses....

Om ni tycker jag blivit usel på att kommentera i dom bloggar jag tidigare kommenterat i så är det helt riktigt..Sen min dator kraschade och hårddisken byttes ut så har jag inte kvar några länkar till dom bloggar jag tidigare läste. Kanske dumt att bara spara länkar i favoriter... Ett par av er har lämnat kommentarer så jag har hittat tillbaka till er på det sättet, andra saknar jag än. Så, om ni känner er träffade, skriv en lite kommentar så jag hittar er. Eller alla nytillkomna läsare, har ni en egen blogg, ge er gärna till känna. Om ni tycker de jag skriver är nåt att läsa så kanske jag finner era bloggar intressanta.

Kommentera mera :-)

måndag 25 januari 2010

Sovrumsfint

Städa i sovrummet ska det göras denna vecka.

Måndag: Plocka undan sånt som inte tillhör sovrummet, utlästa böcker, gamla tidningar, smutstvätt och allt vad det kan vara.

Tisdag: Fortsätt plocka sånt som ska vara i sovrummet men ligger på fle plats. Det behöver inte ligga framme ett berg av grejer på sängbordet, eller byrån eller vad ni nu har.

Onsdag: En dykning under sängen. Det är inget förråd under sängen! Bort med grejer som inte används, släng eller ge bort!

Torsdag: Detta gör du på mindre än en reklampaus ;-) hämta en trasa eller dammvippa och damma av övansidan på dörr och fönsterlisterna.

Fredag: Byt lakan och bädda fint med överkast och kuddar.

söndag 24 januari 2010

Klänningar

Vad gör man med en 9 årig klänningsmissbrukare? 3 stycken inhandlade på en månad. Visserligen alla på rea, men trots det blev det nästan 400 kronor. Det har varit flera kalas så alla har redan blivit använda. Men ändå, de är ju inte direkt nödvändigt, och det är ju inte så att det inte redan fanns en hel hög med klänningar i garderoben. För att inte tala om alla kjolar... Säger jag nej då säger hon att hon betalar själv. Kan man hindra ett barn att köpa saker för sina egna pengar? Jo de klart man kan de, men de är väl meningen att dom ska få bestämma själv över sina egna pengar. Men de är inte några vardagsklänningar hon köpt heller. Ingenting hon kommer att gå till skolan med precis. Volanger och glitter och glamour... vad ska det bli av denna unge...



torsdag 21 januari 2010

Film film film och 80 tal

Fortfarande januari och jag har nästan sett lika många filmer i år som jag gjorde hela förra året. Bland annat fick vi en hel hög i julklapp. En av dom var Susan var är du. Av nån underlig anledning gillar jag 80-tals filmer. Varför vet jag inte riktigt. Kanske för att jag är uppväxt under 80-talet. Det var de årtionde jag varit mest på bio under hela mitt liv. Det underliga är att 80-tals serier kan jag inte med. De går ju ett gäng på tv nu, men inte tittar jag på dom. Andra 80 tals favoriter är de första Sällskapsresorna, första Göta kanal, de första Jönssonligorna, Snuten i Hollywood, Top gun, och naturligtvis, Dirty dancing...

måndag 18 januari 2010

Nån som vill städa?

Här kommer årets första städschema. Vi börjar lite lätt i badrummet. Vill man kan man ta ett extrarum men jag skriver inget schema på det idag. Eftersom många inte varit med från början så skriver jag lite extra. Ni som hängt med vet ju hur de funkar.

Måndag: Torka runt toastolen. Att skura i toan tillhör väl vecko eller dagliga städningen för de flesta så de brukar jag inte skriva ut. Men de kan man ju passa på att göra samtidigt.

Tisdag: Rengör tvättstället ordentligt, även undersidan och väggen bakom. Skura insidan är nog också en sak som tillhör den vanliga städningen. Men runt om kanske man glömmer bort.

Onsdag: Torka dörrar. Har man vita dörrar syns de ganska väl när de behövs göras, men har man trädörrar är de lätt att glömma en sån detalj. De blir lätt en massa stänkfläckar när man inte torkar händerna ordentligt.

Torsdag: Skura soptunnan. In med den i duschen och spola av. En del använder inte soppåse i skräpkorgen, då kan den behöva rengöras då och då, annars kan de räcka med en gång per år eller så.

Fredag: Skura golvet. Då menar jag inte bara den vanliga snabbskurningen som man gör när man tar alla golv. Här ska de även skuras i dusch eller under badkaret.

Läs gärna mina gamla tips som jag skrev för ett år sedan. Bra för nyare läsare för att förså vad jag håller på med. Så ni inte tror jag är nån pedant städgalning som gör städscheman, utan inser att det faktiskt är tvärt om. Och kanske det är bra att friska upp minnet för er andra också ;-)
Här skriver jag om varför städscheman är så bra. Här är lite förklaringar hur de funkar. Och här är lite vecko städnings tips.

söndag 17 januari 2010

Dagens experiment

De blev en smörgåstårta till slut. Mycke pyssel med såna där. Fullt ätbar är den i alla fall. Endast grejer som jag vill ha i den. Så inget recept har följts. Och så här ser den ut.

Grattis

Några till som fyller år idag. Grattis till oss.

Ben Franklin, uppfinnare
1706
Avliden

Al Capone, maffiaboss
1899
Avliden

James Earl Jones, skådespelare
79 år

Lars Lind, skådespelare
75 år

Muhammad Ali, boxare
68 år

Jan Guillou, författare
66 år

David Caruso, skådespelare
54 år

Paul Young, sångare
54 år

Jim Carrey, skådespelare
48 år

Lukas Moodysson, regissör
41 år

lördag 16 januari 2010

En dag kvar i ungdom

Finns det trettifemårskriser? I morron är jag närmare 40 än 30. Känns inte riktigt bra... Snart har halva livet gått. Samtidigt som de är hela 30 år kvar till pension, de känns inte heller bra... 30 år av trassel med försäkringskassa, arbetsförmedling och allt tjafs som varit senaste åren. De vill man ju gärna slippa. Förhoppningsvis försvinner denna regering för all framtid till hösten, kanske de blir bättre då. Kanske alla vi som inte är fullt friska får våra liv tillbaka då.

Nej inte ska vi vara negativa, nånting bra har nog resten av livet att erbjuda.
Denna sista dag på rätt sida ska ägnas åt bakning och smörgåstårtetillverkning. Så morrondagen kan ägnas åt att fika hela långa dan. Grattis till mig

onsdag 13 januari 2010

Privat område

Ja nåt måste jag ju skriva om när köpstoppet är slut och jag inte kommit på några nya vanor jag tänker skaffa mig. Så kanske man ska försöka sig på lite mer personliga inlägg, eller försvinner ni då?? Eller kanske ni blir fler... Testar så får jag väl se.
Börjar med.... smörgåstårta! Jag har aldrig gjort någon i hela mitt liv. Men funderar om jag ska göra ett försök till den stora dagen. Men jag hittar inga recept som faller mig i smaken. Så det blir nog ett rent experiment. Grädde creme fraishe majonäs leverpastej ägg skinka ost tomater gurka tänkte jag mig att den kanske ska innehålla, ja och så bröd såklart. Nån som törs komma och smaka?

måndag 11 januari 2010

Julklappar och ekologiskt tips

Ja jag skrev ju aldrig vad jag skulle ge bort i julklapp eftersom vissa läser här, men nu kan jag ju de. Jag försökte tänka till och vara både miljövänlig, eknomimisk, ekologisk och allt på en gång. Det blev bland annat hemmagjorda tvålar. Alltså inte smält tvålmassa utan jag gjorde allt från grunden. Såpnötter blev det också. Och en startsats för tillverkning av naturligt smink. Sen blev det saker som jag redan hade liggande i presentlådan till kusinbarnen. Och lite secondhand grejer. (jo man får ge bort begagnade grejer, de är faktiskt miljövänligt, allt måste inte vara sprillans nytt)

Jag ville också ha ekologiska och miljövänliga grejer. Och sånt man har använding av.Inte massa krimskrams som blir liggande i nån låda. En del lyckades uppfylla mina önskningar. Jag fick en ekologisk mörk choklad. Presentkort. Och jag har fått en ny favorit. Fick en Rapsodine kräm. Ekologisk, behaglig, funkar på eksem och allt möjligt, luktar gott, kladdar inte, ja kalasbra helt enkelt. Finns massor att välja på så det måste testas fler produkter därifrån.

söndag 10 januari 2010

Utvärdering

För ganska precis ett år sen skrev jag ett par listor. En var på nya vanor som jag tänkte skaffa mig under året. En annan var undantag från köpstoppet. Här kommer en liten utverdering hur det egentligen gick.

Köpstoppet gick bra. Inte alls särskilt svårt efter ett par månader. Då slutade jag läsa reklam, gå på reor vara in på tradera, ellos och andra köpsidor som ofta besöktes tidigare. Jag gjorde en del undantag, men höll mig till dom som jag medvetet planerat. Så de rekomenderar jag, om inte ett helt år så i alla fall ett par månader, så man får fundera lite över hur mycket man köper i onödan, både för sin ekonomis och för miljöns skull. Nu blir det minst ett år med medvetet konsumerande. Kommer nog att bli ganska likt köpstoppet, fast lite saker kommer jag att börja köpa igen.

Miljötänkande handlade om allt möjligt. Att handla miljövänligare, minska energiåtgång, byta till lågenergilampor, inte köra bil i onödan m.m På vissa plan gick det bra på andra lite mindre bra. Men det har i alla fall fått mig att tänka på miljön betydligt mer än jag gjorde innan.

Handla ekologiskt, kravmärkt, närproducerat och rättvisemärkt. Gick allt bättre med tiden, jag lärde mig känna igen alla märkningar och vad dom står för. Och har lärt mig att vissa varor har extrema prisskillnader på ekologiskt och vanligt. Andra skiljer inte många ören så dom kan man alltid välja även om man har en fattig månad.

Ägna lite tid och pengar åt välgörenhet. Det har blivit slantar lite hit och dit. Ibland har det tryckts på biståndsknappen vid pantning. Jag har handlat från hungersite både till presenter och julklappar. När det skickats telegram har jag valt lämpliga fonder och skänkt pengar. Jag har skänkt till olika insamlingar som rosa bandet, läkare utan gränser, röda korset m.fl. Det har inte blivit stora summor men man behöver inte vara rik för att hjälpa andra. Men tänker man på fler än sig själv så kan nog de flesta sätta nån krona då och då på nånting bra. Eller så kan man hjälpa utan att lägga ut egna pengar.Jag har varit med på två olika undersökningssidor där det ska skänkas pengar för varje undersökning jag svarat på. Jag är även med i Godhandling där de skänks en viss del til valfritt ändamål när man beställer något.

Sopsortera mera. Ja där gick det inget vidare. Jag gjorde en kompost i alla fall. Och jag försökte slänga batterier i batteriholken, men de visade sig att de inte finns nån här, så dom samlas nu i en låda och förhoppningsvis kommer jag ihåg att ta med dom till stan nån gång i framtiden. Kanske det får bli nya försök under kommande år att lämna in plast och papper, som är dom insamlingar som finns.

Följa städschemat har gått bra i perioder. Det går ju så mycket lättare att ta en liten sak varje dag och slippa gruva sig för en veckas vårstädning och julstädning. Och att ta några femminutersstädningar under reklampauser i stället för att fastna i soffan tyckte jag själv var en bra idé.

Äta nyttigare. Lite halvbra då och då har det gått. Det är inte lätt att bryta 35 år gamla vanor...

Spendera mindre tid framför tv och dator. Nja den sammanlagda tiden är nog densamma. Men det blir mindre tid framför tvn men mer vid datorn. Tittar på de flesta favoritprogram på nätet numera. Så nån tidsbesparing blir det inte. Däremot energibesparing sen gammeldatorn byttes ut mot laptop.

Även om nu inte alla nya vanor har blivit till just vanor ännu så har det varit lärorikt och bra att tänka efter hur man lever och veta att om man verkligen vill så kan man ändra sina vanor.

lördag 9 januari 2010

Nytt år nya...ovanor?

En dryg vecka in på det nya året har jag inte riktigt kommit fram till vad 2010 ska innehålla. Ett helt år av köpstopp är över. Ska man ge sig på ett till? De var ju inga större problem att klara ett år. Nja, då har jag redan brutit mot reglerna i så fall. Har köpt ett par smågrejer som jag lyckades nöta upp förra året. Dessutom är reagalningen och koftmissbrukaren tillbaka. Om än i mindre omfattning. Köpstoppet ska övergå i medvetet konsumerande. Inte en massa impulsköp. Tänka efter. Försöka köpa med miljövänligt osv. Vart dock en ny kofta på rean, tyckte att nåt kan jag väl unna mig efter ett år. Fast just koftor är inget jag lider brist på... dom finns i alla varianter i min garderob, men de var ju rea... :S

En liten sammanställning över 2009 års nya vanor kommer inom kort. Och så sätter vi igång och städar igen va? Om en vecka kanske, då har väl alla hunnit plocka undan julen och hämtat sig efter senaste veckornas firande och släktträffar och allt vad det nu kan ha varit. Sen får vi se vad som händer här framöver. Om jag får inspiration till nånting nytt eller hur de blir.