tisdag 31 mars 2009

Utvärdering av mars

*Köpstopp
Undantag: Bil!

Sparat på att inte handla som jag brukar: ca 1000 kr

*Miljötänkande, kommer att ta bort denna punkt, har gjort det jag kan hemma, med lågenergilampor, släcka lampor, skärmfria dagar, försökte hitta en bensinsnål bil m.m Så nu syns det mest på inköp som jag redovisar nedan.

*Handla ekologiskt, kravmärkt, närproducerat och rättvisemärkt. Och miljövänligt:
Blir mer och mer, söker efter såna varor hela tiden, men väljer bort ibland om prisskillanden är för extrem.

*Ägna lite tid och pengar åt välgörenhet. Klickar varje dag på hungrysite och flera andra såna sidor. Har svarat på undersökningar från Cint som då har skänkt pengar. Köpt ett träd. Pantat flaskor och tryckt på biståndsknappen för nästan hälften.

*Sopsortera mera
fortfarande nej...ifrågasätter fortfarande om det är värt det.

*Följa städschemat
Nja, inte det på flylady. Men som väl alla vet vid det här laget så har jag har gjort ett eget som passar bättre, skrivit in i almanackan så att jag lätt ser vad som ska göras dag för dag.

*Äta nyttigare,
Går sakta men säkert framåt. tänker på det mer och mer, nu även på att äta ekologiskt, inte bara att äta grönsaker.

*Spendera mindre tid framför tv och dator.
Stänger av när jag inte sitter där + skärmfria dagar.

Veckans datafria dag avklarad

Det här går så bra så det kommer jag att fortsätta med varje vecka. Kommer inte att tjat på er om det mer, men för er egen och för mijlöns skull, så fortsätt gärna att minska skärmtid.

Kändes lättare igår när jag ändå fick titta på tv, men det blev inte alls något onödigt tittande. Idag blir det ingen tv, men jag sitter vid datorn och gör det jag ska sen stänger jag av under dagen. Hela veckans städning och lite till hanns med igår, så datafria måndagar är verkligen endast positivt. Lyckades till och med få barnen att vara datafria, trots att den ena (den yngsta) var ledig igår. Hon städade hela sitt rum alldelens själv, helt frivilligt dessutom, dammsög och skurade och rensade till och med ett par lådor. Halleluja...

söndag 29 mars 2009

Veckans utmaningar

Välj en dag då du är datafri och en annan dag då du är tv fri. Men kom ihåg att inte byta ut datatid mot tv tid och vise versa.
Jag kommer att ha datorn avstängd på måndag och tvn på tisdag. Övriga dagar i veckan ska jag endast ha på tvn när det är något jag verkligen vill se. Och stänga av datorn när jag har gjort det jag ska på förmiddan.

Badrummets tur att städas

Det här är det rum jag tycker är tråkigast. Men det går faktiskt fortast. Och gör man det regelbundet så är det ännu lättare om det inte blir ingrott.

Måndag: Torka runt toastolen, kröken är en riktig dammsamlare. Men kom ihåg att tvätta trasan, använd inte samma trasa någon annan stans.
Tillhör du dom som inte rengör inuti toastolen tillräckligt ofta, då är det dags att göra det samtidigt.

Tisdag: Skura soptunnan. In med den i duschen och spola av.

Onsdag: Torka dörrar, även skåpdörrar

Torsdag: Rengör tvättstället ordentligt, även undersidan.

Fredag: Skura golvet.

lördag 28 mars 2009

Vecka 14 äter vi detta

Måndag:Tacopaj
Tisdag: Makaronipudding och rivna morötter
Onsdag: Vegetariska lasagne
Torsdag: Köttbukkar, sås, mos, grönsaker
Fredag: Pastasallad
Lördag: Kålpudding
Söndag: Cowboyfisk

fredag 27 mars 2009

Nersläckning

Ni har väl inte missat att det är Earth hour i morron kl 20.30-21.30? Men jag tycker gott man kan ta hela kvällen! Släck ner hela huset, använd inget som drar ström. En kväll utan dator, tv och mysa med stearinljus. Ta den här kvällen och fundera på hur det var för inte allt för länge sedan, när dom flesta inte hade el i sina hem, när det inte fanns datorer och tv apparater. Hur levde man då? Hur umgicks man jämfört med idag? Skulle du klara dig utan ström?


Här kan du se om din kommunt anmält sig. Har den det, desto större anledning att du oxå är med. Har den inte det så kan du vara med i alla fall. DU kan göra skillnad!

torsdag 26 mars 2009

Olivoljans användbarhet

Med tanke på allt möjligt, miljö, allergier och ekonomi så har jag testat olivolja till allt möjligt. Man kan nog testa raps eller solrosolja oxå, det är åtminstone billigare, men jag är inte säker på om det finns ekologisk.

Som tvål - det måste faktiskt inte löddra för att man ska bli ren. Och med olja så blir du inte torr och slipper smörja in dig efter duschen. Men, nja, visst det funkar bra, men det blev så kladdigt överallt, och man halkar lätt, och svårt att skruva på korken med oljiga händer, och jag vill inte ha vatten i oljan. Kan funka bättre om man häller över oljan i en mindre flaska med snäpplock. Eller om man blandar oljan med salt och använder som peeling, men det ska man nog inte göra varje dag.

Som hudkräm - med alla allergiframkallande ämnen som finns i vanliga hudkrämer så kanske det inte är så bra att smörja in sig med dom varje dag. Och att smörja in sig med barnolja ska ju vara så bra, men helt utan tillsatser är det nog inte, och dyrt är det oxå, så varför inte olivolja istället? Finns ekologisk, helt naturligt, billigt. Jodå, det funkar bra, men man blir lite oljig ett tag efteråt, vill man inte bli det kan man testa ett tips jag snott från mamma 2.0. Blanda olivoljan med lite vanlig hudkräm. Lite bättre och miljövänligare blir det ju i alla fall. Och det funkar bra! ( obs, har ni en hund som gillar olivolja, så gå inte runt barbent :0 )

Såklart kan man ju äta olivolja oxå, om det nu var någon som inte visste det. Baka bröd med olivolja blir gott.

Funkar bra att smörja gnällande dörrar med olivolja oxå, i stället för att köpa nån miljöfarlig smörjolja.

Någon som har fler tips vad man kan använda ekologisk olivolja till?

onsdag 25 mars 2009

Stand by, kostnad per år

Hittade en lång lista på vad olika apparater kostar för en genomsnits Svensson på ett år. Här är ett urval, kom ihåg att det är när apparaterna är på STAND BY, kostnaden för när dom är påslagna tillkommer naturligtvis.

Pc med skärm, 23 timmar per dygn: 151 kr/år
Skrivare, dygnet runt: 106 kr/år
Laddare för mobiltelefon, dygnet runt: 15 kr/år
Laddare för tandborste, dygnet runt: 47 kr/år
Laddare för trådlös telefon, dygnet runt: 42 kr/år
Tv, bildrör 28", 21 timmar/dygn: 92 kr/år
Video, dygnet runt: 92 kr/år
Digitalbox, 21 timmar/dygn: 92 kr/år
Parabol, dygnet runt: 157 kr/år

Ja, många bäckar små, blir en del på ett år.

tisdag 24 mars 2009

Så här gick det.

Hela 41 timmar utan dator och tv blev det. Funderade på att dra ut på det lite till, 48 timmar hade det ju kunnat bli... Men har nya ideer istället, mer om det senare.

Man får väldigt mycket gjort om man inte sitter och stirrar på en skärm halva dagarna.

Jag har gjort färdigt doppresenter som ska ges bort nästa vecka, men som jag påbörjat för evigheter sen. Städat hela veckans zon har jag, och tagit veckostädningen, så jag är städledig hela resten av veckan. Bakat bröd, vart ute, läst lite och tränat lite extra med lilla vilden. Visst har det kliat lite i fingrarna ibland. Men det gick förvånansvärt bra andå. Det var snarare innan jag stängde av som tankarna på följande problem dök upp:

Tänk OM någon skulle ha skickat ett jätteviktigt mail som måste besvaras genast? Men hur troligt är det egentligen? Och hur ska Familjen annorlunda och 2½ män klara sig utan mig?? Stor chans att dom saknade mig? Nä, antagligen inte.

Men datorn var faktiskt inte svårast att hålla sig borta ifrån. Det var tvn på kvällen. Jag orkar inte göra nåt efter kl 20, men jag brukar alltid somna till tvn. Nu gick det så bra så att sova ändå. Kanske inte så konstigt, jag har ju inte sovit oavbrutet en hel natt på 1½ månad. Att ha valp är som att ha småbarn...




Fjärrkontrollerna och mobilen försvinner alltid i sängen bland täcken och kuddar, så nu har jag äntligen sytt en kontrollficka.



Doppresent - Annorlunda mätsticka med fickor




Det som blev lite trist var att det var så tyst, och att städa utan musik är tråkigt. Jag äger ingen radio eller cdspelare. Har ingen mobil med mp3 heller. Cd spelare finns i datorn, radio finns på nätet, men när man inte får slå på datorn, ja då blir det tyst.

Tänkte till nästa vecka komma med en ny, kanske lite lättare utmaning. En tv fri dag och en datafri dag. Alltså inte samma dag. MEN man får inte heller byta ut datatiden mot tv tid och tvärtom. Om du normalt tittar på tv mellan kl 20-22, då får du den dagen inte sitta framför datorn istället. Eller under den datafria dagen får du inte slå på tvn före kl 20. Kan det bli lättare? Då minskar ju skärmtiden den veckan ändå lika mycket som om man tar en hel skärmfri dag. Men det kanske inte känns lika jobbigt för att man får en del av sin skärmtid. Hur låter det?Tänk på dig själv, ditt liv, din ekonomi och miljön. Du får mer tid till annat samtidigt som du sparar några ören och bidrar lite lite till en bättre miljö.

Du kan inte förändra allt, men alla kan förändra något.

söndag 22 mars 2009

ÄR NI MED??

Inga fler som antar utmaningen? Ja ni kan så klart göra det i det tysta. Men det vore kul att få höra hur det gått. Välj en dag nästa vecka, måste nödvändigtvis inte vara samma dag som jag gör det.
I morron måndag tar jag mig en skärmfri dag.
Mina regler blir som följer: Det ska vara minst ett dygn. Men dygnet får inte börja på söndag kväll och sluta måndag kväll. Det blir fusk! om man sitter vid dator och tv hela dagen på söndag och sedan igen på måndag kväll bara för att 24 timmar gått. En hel dag mellan två nätter måste det vara. Så för min del kommer det att bli från ca kl 20 söndag kväll till ca kl 7 tisdag morron

lördag 21 mars 2009

Nästa vecka ska köket städas

Början på veckan är inte så rolig. Det är något man bör göra innan vintern är slut. Men, bor du i södra sverige kanske det redan är för sent. Är det för varmt där du bor för att ställa frysvaror ute, och du inte råkar äga två frysar, då får du ledigt från städningen på tisdag!

Måndag: Sortera bort gammal mat från frysen. Har du mat som legat där i ett halvår eller mer? Då är det inte troligt att det nånsin kommer att ätas. Släng! Ska du inte göra tisdagens uppdrag, då är du färdig här. Annars lägger du det som ska vara kvar utomhus om det är minusgrader, eller i en annan frys om du har möjlighet. Stäng av frysen.

Tisdag: Lägg inte massa tid på att springa fram och tillbaka med kokande vatten eller blåsa med hårtork. Isen tinar av sig själv så småningom, om du stängt av redan igår, då är det redan färdigt. Torka ur, slå på och lägg in maten igen.

Onsdag: Torka skåpluckorna. Japp, det är så lätt som det låter.

Torsdag: Torka alla köksbänkar. Plocka inte bort alla apparater och annat. Flytta bara runt lite så du kommer åt att torka alla ytor. Bry dig inte heller om att torka av apparaterna, det kommer på städschemat en annan gång.

Fredag: Av någon underlig anledning blir det alltid smulor i besticklådan. Det är dessa som ska bort idag. Samtidigt kan du passa på att gå igenom besticken. Har du flera uppsättningar? Är det något som aldrig används? Dags att göra sig av med det! skänk bort eller släng om det är gammalt och fult. BARA besticklådan alltså, inga andra lådor är tillåtna att städas idag.

Ha så kul!

fredag 20 mars 2009

Mat vecka 13

Måndag: Kycklinggratäng
Tisdag: Vita bönbiffar
Onsdag: fisk med cornflakestäcke och äppelsås
Torsdag: Pizza
Fredag: Köttfärssoppa
Lördag: Korv stroganoff med linser, ris
Söndag: Spagetti carbonara, sallad

torsdag 19 mars 2009

Att leva på existensminimum

Har ni läst fattigbloggen? Vad är problemet? Skulle det vara svårt att klara sig på 3680 kr/mån? Jag har varit där många ggr under många år. Har legat under normen oxå ibland, utan att jag sökt socialbidrag och klarat mig ändå. När det under ett par korta perioder har vart helt åt skogen då har jag fått socbidrag, och då tyckt att jag varit rik, för då fick jag ju plötsligt mer pengar än vad jag var van vid att ha.

Normen ser ut så här:
Livsmedel: 1 620 kr
Kläder och skor: 520 kr
Lek och fritid: 400 kr
Förbrukning: 110 kr
Hälsa och hygien: 260 kr
Tv, tele, tidning: 770 kr
Totalt: 3 680 kr

Plus hyra, el och anat som man får anpassat efter sina räkningar.


Jag har aldrig ansett mig vara fattig när jag levt på existensminimum. Livsmedel 1620 kr. Hälsa och Hygien 260, Förbrukning 110. En summa på hela 1990 kronor, för en enda person. När jag var ensamstående med två barn låg min summa på 13-1400 kronor, för oss alla tre alltså. Nu är vi fler och summan ligger på drygt 2000 kr. Vi borde alltså sätta sprätt på ca 8000! Helt galet. Hur lyckas man slösa så mycket pengar på bara mat och förbrukningsartiklar?
Ska inte gå igenom varje post nu men 3680 kr för en person är inga som helst problem att leva på, jag lovar. Och det är om man lever normalt utan köpstopp. Med ett köpstopp kan man faktiskt spara pengar av den summan!

Alla var alltid förundrade över hur jag klarade mig, då under alla år som jag var ensamstående. Och jag är lika fundrad över varför alla var det? Slösar verkligen alla människor så mycket pengar på onödiga saker, eller onödigt dyra saker?
Jag som anser att jag slösat för mycket pengar i onödan senaste åren, bara för att jag fått det LITE bättre ställt och kommit över existensminimmun. Därför har jag nu köpstopp, för att jag behöver inte mer skrot i mitt hem. Men det handlar ändå bara om runt 20 eller på sin höjd 30 000 per år som jag slösat i onödan och då räknar jag inte bara kläder utan nya mattor, gardiner, böcker och allt möjligt. Men enligt normen ska man lägga över 11000 per år bara på kläder, skor och fritid. Man får massor med kläder för dom pengarna om inte slösar bort allt på svindyra märken.

Visserligen betalar inte soc några lån. Men Csn kan sänka återbetalningsbeloppet och andra lån ska man inte behöva ha. Det är ju min åsikt, som jag tidigare skrivit om, men jag vet att inte många håller med mig. Men kan man inte spara ihop till det man vill ha då har man inte heller råd att betala av på lånen. Säger jag som precis lånat till en bil... men det var ju lite akut, jag kunde inte vänta ett helt år tills jag sparat ihop till den. Men då är jag just nu nästan 100% säker på att jag inte kommer att få det sämre ställt närmaste året, och kommer att kunna betala tillbaka lånet på mindre än ett år. Annars hade jag aldrig tagit ett lån. Och en buffert på åtminstone 5-10000 ska alla kunna ha, och då behöver man inte ta något akutlån om exempelvis kylen går sönder eller man behöver göra en rotfyllning.

Nu spårade jag ur en aning så jag stannar här, men personekonomi är ett ämne jag gillar så kanske återkommer jag med det igen.

onsdag 18 mars 2009

Utmaning!!

En av mina nya vanor ska ju bli att jag minskar tv och datatid. Tänkte till och med försöka mig på en skärmfri dag varje vecka. Hittills går det väl sådär... visserligen har antalet timmar som tv och dator står på minskat betydligt. Slår på datorn på morronen, stänger av när jag gjort vad jag ska, låter den oftas vara hela dagen, och slår på en gång till på kvällen. Tvn står inte på halva dagarna utan att nån tittar. Och eftersom dom är avslagna mer så sitter jag där mindre. Men en hel dag utan, varje vecka dessutom... känns omöjligt. Men varför? Jag har ju köpstopp, och tänker ha det ett helt år. Och det har varit lättare än jag trodde att låta bli att köpa onödiga saker.

Så nu tänkte jag så här, jag utmanar er! Hjälp mig nu. Ta en hel skärmfri dag nästa vecka. Jobbar man med dator så måste man ju såklart få jobba. Men ingen datatid på fritiden, inget tv tittande på ett helt dygn!
Klarar ingen annan det så klarar inte jag det heller. Men klarar andra det så ska jag oxå klara det!
Jag skulle gärna vilja ha lite rapporter. DAGEN EFTER såklart, om hur det gick, vad gjorde ni istället, hur kändes det? Vad tror ni händer om ni inte kollar mailen på en hel dag, eller låter bli att titta på en massa onödigt skräp på tv? Går jorden under? Blir era liv förstörda?

ÄR NI MED? Måndag tänker jag mig. Då har man suttit extra mycket vid tv och dator under helgen, då behöver dom och våra hjärnor vila.

tisdag 17 mars 2009

Spara tid på matlagningen utan färdigmat.

Om man köper en massa färdigmat och äter ute för att man anser att man inte har tid att laga mat så är det dags att tänka om! Man kanske tycker att man inte orkar eller har tid att laga mat alls efter jobbet varje vardag. Men gör det inte svårare än det är. Gör storkok på helgerna så behöver du inte laga mat under veckan! Då räcker det till både matlådor och middagar. Tex en hel långpanna med lasagne, makaroipudding, broccoligratäng eller nåt annat granängigt. En hel gryta med kyckling, köttfärssås, stroganof, eller nån annan gryta. Gör två långpannor med pannkaka. gör tredubbelt av allt. Det är inte särskilt jobbigt att tredubbla alla recept. Det som tar tid är ju faktiskt att plocka fram, plocka bort och diska alla grytor, skålar, skärbrädor och redskap.
Då finns inte heller några ursäkter att inte ta matlåda till jobbet.

Ett annat sätt, om man har tid och ork att laga mat varje dag men vill göra det lättare för sig, är att göra "kedjemat" som kan förändras varje dag. Man gör dubbel mängd så det räcker till en ny måltid nästa dag. Tex dag 1 gör du dubbel sats plättar ( pannkaka heter det väl söder om...? vart slutar man säga plättar egentligen??) såna stora i stekpanna alltså. Dag 2 gör du dubbel sats fyllning och gör creps av dom kvarvarande plättarna. dag 3 kokar du dubbel sats makaroner, spär ut fyllningen och vips så har du färdig pastasås. Dag 4 tar du makaronerna som är kvar, lägg i en gratängform, släng i lite skinka, ost och grädde och du har en makaronigratäng.
Ett annat exempel: Dag 1, tacos. Dag 2 köttfärssås av kvarvarande köttfärs. dag 3 en pastasallad av kvarvarande pasta och grönsaker.

Detta sparar inte bara tid, äter man annars ute så sparar man pengar i massor! och det sparar ju lite miljö oxå, man behöver inte diska lika ofta, man behöver inte ta bilen för att åka och köpa färdigmat. Och det tar faktiskt längre tid att äta ute eller åka och hmta mat än vad det tar att laga den själv, så man får tid över till annat. Har man dessutom barn så lär man dom laga mat och lär dom bra vanor samtidigt.

måndag 16 mars 2009

Tips för veckostädning

Tokstäda inte hela huset varje vecka. Välj en dag i veckan och gör det samma dag varje vecka så att det blir en rutin.

Sätt på bra städmusik så går det lättare, eller kanske en ljudbok, eller om du har headset, ring till nån och surra bort tiden, så blir det lite fritidssysselsättning samtidigt som det blir städat.

Ta det värsta, det som syns.

Gå igenom alla rum med en påse, liten låda eller liknande och plocka bort sånt som inte hör hemma där. Gå runt ett varv till och lämna av sakerna i rätt rum. TVÅ varv alltså, spring inte runt som en yr höna med en sak i taget.

Dammsug upp dammråttor i hörn och bakom dörrar, ta en tur över golven, behöver inte alls vara så noggrannt i alla rum. Kök och hall är ju dom rum det blir mest skräp i. Ta inte bort en massa saker, dammsug runt dom.

Skura i kök och hall, om det behövs, lever du utan barn och husdjur så kanske det inte alls behövs varje vecka.

Man behöver inte damma mattorna varje vecka.
Man behöver inte skura i alla rum varje vecka.
Man behöver inte dammsuga under sängen eller soffan varje vecka.
Man behöver inte heller dammtorka varje vecka.

Allt det är detaljstädning som finns på städschemat.


20-30 minuter så är veckostädningen avklarad. Om du nu inte bor i ett slott med 200 rum...

söndag 15 mars 2009

Senaste veckornas köp och ikkeköp

Eftersom jag inte längre blir frestad att köpa nåt onödigt, så har det blivit svårt att säga vad jag tidigare skulle ha köpt och vad jag nu sparar. På Coop och Dollarstore skulle jag säkert lagt ett par hundra på onödiga saker. Men nu tittar jag inte ens på annat är det jag ska ha.
Vad som kommit hem i brevlådan är Sverigehäftet. Därifrån brukar jag alltid köpa en del prova för en krona eller 9 kr eller liknande. Vissa vet jag är svårt att hinna säga upp i tid, så man får alltid nästa till fullpris. Så jag skulle troligen slösat 340 kr om jag gjort som jag brukar. Det har kommit några fler erbjudanden som jag kanske skulle nappat på, så säg en hundring eller två på det. Marknader har det varit. Jag brukar gå på åtminstone en. Köper alltid sockar, 10 för 100 kr, lite godis och kanske nåt annat skrot. Så ca 200 har jag sparat på att inte gå dit i år. Lindex skickade sms om 30% på ett köp, skulle säkert köpt nåt där för ett par hundra.
Nånstans runt en tusenlapp har jag nog redan sparat denna månad.

Fast får man säga sparat? Jag har ju lagt flera hundra extra till ekologiska, kravmärkta och miljövänligare varor. Och för att inte tala om massa tusenlappar på en bil... Så i plånboken märks det ju ingen skillnad. Men om jag inte sparat in på detta skulle jag inte haft råd att lägga extrapengar på det andra.

lördag 14 mars 2009

Det här ska du städa nästa vecka

Zon 1: Hall + valfritt rum
Hallen:
Måndag: Damma mattor

Tisdag: Detaljdammsugning ( dammsug lister, under byrå och andra ställen som inte dammsugs under veckostädningen)

Onsdag: Plocka undan post och annat som har en förmåga att samlats på hög på plana ytor, som på en byrå eller bord och som inte hör hemma där

Torsdag: Torka ytterdörren, glöm inte handtaget.

Fredag: Torka fläckar på fönster och väggar (överdriv alltså inte, ingen detaljerad fönsterputsning, ta bara en luddfri trasa eller papper med lite fönsterputs eller liknande och ta fingeravtryck och annan iögonfallande smuts. Samma med väggen, fläckar och eventuella dammnät ska bort, du behöver inte dammsuga hela väggen)


Valfritt rum:
Samma uppgifter som i hallen

fredag 13 mars 2009

Vecka 12

Måndag: Vegetarisk pastasås
Tisdag: Tortellinigratäng
Onsdag: Kinakyckling
Torsdag: Tacos
Fredag: Korv Bambay
Lördag: Kardemummafisk
Söndag: Varma mackor

torsdag 12 mars 2009

Inför kommande städscheman

Lite förklaringar om hur det kommer att gå till.
Hemmet delas in i olika städzoner för att underlätta städningen.

zon 1 Hall

zon 2 Kök

zon 3 Badrum

zon 4 Sovrum

zon 5 Vardagsrum


En zon per vecka. Vissa uppgifter återkommer varje månad, vissa behöver man bara göra en gång per år.
Har man fler rum än så, då kan man lägga till ett valfritt rum när man är i zon 1 och/eller 3. Eller varför inte zon 4 om man nu tycker att sovrummet är det mest lättstädade. Det gäller att ta det där extra rummet en vecka när man är i en zon som inte känns så krävande. Kanske man har ett allrum, kontor, tvättstuga eller har småbarn som inte kan städa sitt rum själv. Ni väljer själva när ni behöver lägga till ett extra rum, men jag kommer att skriva in det under zon 1 och 3 bara för att jag tycker det är dom lättaste zonerna i mitt hem och för att jag har både ett kontor, ett allrum och ett barn som behöver hjälp i sitt rum ibland.

Man ska aldrig överdriva så att man tröttnar. Använd gärna en äggklocka så du inte städar för länge, ta bara 5 minuter i taget, högst 10-15 minuter om dagen. Kanske det skulle behövas mer den första omgången, men strunta i det! Det gör inget om det inte blir perfekt första månaden.
Kom i håg att inte komma in på fel spår. Står det att du ska städa lådan med underkläder så ska du BARA ta den, inte hela garderoben! Det är såna beteenden som gör att man tröttnar eller aldrig orkar börja, för man tror att det kommer att ta evigheter.

onsdag 11 mars 2009

Närproducerat kött eller importerad frukt?

Vad är egentligen bäst? Jag vet ju att ett kilo kött bidrar till väldigt mycket mer utsläpp än ett kg grönt. Men, är det då inräknat alla transporter? Nu under vintern kan det vara svårt att få tag på svenska frukter och grönsaker. Men vissa finns ju aldrig och måste alltid importeras från andra sidan jorden. Även det som är svensk kommer från södra sverige. Här norr om odlingsgränsen växer det dåligt, men närproducerat kött finns ju. Så, om man räknar med transporten av ett kg bananer från brasilien, är det fortfarande bättre än att äta kött som kommer härifrån trakterna? Jag har fortfarande svårt för grönsaker, men med frukten börjar det gå bra. Men nu råkar det vara så att mina favoritfrukter är såna som inte odlas i sverige. Visst kan det slinka ner ett äpple ibland, men nu har jag inte sett något svenskodlat på länge.

tisdag 10 mars 2009

Hur miljöovänligt är vanligt toapapper?

Som en liten liten kompensation för att jag köpte bilen, så köpte jag samtidigt änglamarks miljötoapapper. Tillverkat av returpapper och hårt rullat för att minska transporterna. Där är enda skillnaden. Det papper jag normalt brukar köpa är oxå tillverkat av 100% returpapper. ryms mindre på rullen så klart, men är det verkligen värt att köpa änglamarks som kostar 5,5 per rulle i storpack medan x-tra eller euroshopper bara kostar 1,5 i ett 8 pack. Per meter blir det drygt 13 öre för änglamark och 6 öre för dom andra. Hur mycket extra koldioxidutsläpp blir det då för en löst rullad rulle? Hur man ska räkna på det har jag ingen aning om. Men i pengar för oss innebär det ca 500 kronor dyrare med änglamark på ett år. Och det är alltså räknat på storpack med 24 rullar.

måndag 9 mars 2009

Nån som vill ha städschema?

Det här handlar på sätt och vis om ekonomi, tidsekonomi. Miljö, ja, om man använder miljövänliga grejer. Men mest handlar det om att ändra vanor. Att få något jobbigt och tråkigt till lite mindre jobbigt.

Som jag skrivit ett par ggr så underlättar det livet betydligt att följa ett städschema. I alla fall om man är som mig och verklgen hatar att städa. Det finns ju dom som tycker det är jätteroligt och avstressande att storstäda, så ni kan ju fortsätta med det då ;-)
Om man tar några få minuter om dagen och koncentrerar sig på ett litet område så får man hela huset städat bokstavligen från golv till tak ungefär varannan månad. I stället för att tokstäda i en vecka varje vår och före jul. Om man går ifrån tvn under en reklampaus, tar en liten paus från datorn, en paus från pluggandet eller vad det nu är som upptar ens tid mest. Eller spenderar nån minut extra i det rummet det handlar om den dagen, när man ändå är där inne, och gör en liten uppgift, då känns det inte ett dugg betungande.

Jag har alltså från början använt mig av flylady men eftersom det finns så mycket att läsa och skrivs i detalj hur man ska göra, och det är en amerikansk site, kan det kännas som för mycket att man inte ens orkar försöka komma igång med det hela. Vissa saker saknar jag, andra kommer för ofta eller passar inte in i svenska hem.
Så jag håller nu på med egna listor, men förenklade, och förbättrade. Jag ska skriva in i min almanacka, så att jag slipper slå på datorn bara för att se vad som står på dagens schema.

Nån som vill testa följa ett enkelt städschema? Och se hur välstädat det börjar bli efter bara en månad. Ska jag lägga ut det här en gång i veckan?
Ja, det som ungar, husdjur och du själv drar fram måste du ju fortsätta plocka som vanligt, och disken diskar ju inte sig själv. Men det underlättar även veckostädningen. Framför allt den här detaljstädningen som man svär över när man ska vårstäda, den blir så lätt avklarad med ett par minuter om dagen. Så när du ska vår eller julstäda nästa gång upptäcker du att det finns ingenting att städa... kylen är redan städad, fönstren putsade, lister torkade, ugnen skurad, garderoben rensad osv
Skrik JAAA om ni tycker det verkar bra. I så fall börjar jag i slutet på veckan med att lägga ut nästa veckas schema.

söndag 8 mars 2009

Mat vecka 11

Måndag: Kycklingwraps

Tisdag: Köttfärslimpa

Onsdag: Pestopasta med tonfisk och gröna linser

Torsdag: Lökpaj

Fredag: Blodpudding

Lördag: Karibisk kokoskassler

Söndag: Broccoligratäng

fredag 6 mars 2009

Finanskrisen ger sopbrist

Min första tanke var att det är väl bra. Men, nej, det är det ju inte, elda sopor ger fjärrvärme. Så nu ska det importeras sopor, bla från norge och holland. Hur miljövänligt är det då? Låter ju otroligt korkat. Och får mig att återigen fundera över om sopsortering verkligen är så bra. Sorterar man så minskar ju soporna och mindre finns att bränna till fjärrvärme. Man kan även få fjärrvärme genom att elda kol eller olja, men det måste ju vara ännu sämre för miljön. Finns några andra alternativ oxå, men jag är inte så insatt så jag vet inte vad som är miljövänligast. Men att ta vara på värmen när man eldar sopor låter bäst, för sopor blir det ju alltid. Jag är splittrad fortfarande, och det är en av anledningarna till att jag ännu inte börjat sopsortera.

torsdag 5 mars 2009

Undantag, principer och lite miljö

Jag är nu ganska nära att göra ett STORT undantag från köpstoppet. Men det är något jag verkligen behöver, och att inte köpa nu betyder bara att jag skjuter upp inköpet. Pga de nya arbetsförhållandena så står jag utan bil hela veckorna och är beroende av att svärfar håller sig hemma så jag kan låna hans bil för att köra E till skolan. Det är INTE roligt. Jag är för självständig för att klara av att vara beroende av någon annan. Och miljön mår ju inte bättre eller sämre av att jag kör en egen eller någon annans bil, köra måste jag ju. Tyvärr blir det inte en allt för miljövänlig bil. Jag måste ha en stor för att få plats med alla hundar och ungar och mat när jag storhandlar. Och stora bilar drar ju mer. Men jag har i alla fall valt ett märke som har ganska bränslesnåla bilar jämfört med andra. Sen är det väl så att nya blilar kanske drar mindre, men någon ny har jag inte råd med. Helt hundra är jag inte än, men blir det inte just denna som jag idag ska titta på, så blir det någon annan inom en snar framtid.

Sen kommer ett stort dilemma. Jag är emot lån, anser att det man inte kan spara ihop till ska man inte köpa, och man ska aldrig låna för att köpa bil, för dom minskar i värde i snabbare takt än man hinner betala tillbaka lånet. Men, jag har inget annat val, vart enda öre av besparingarna har gått till husbygget, och alla fakturor är annu inte färdigbetalda, så jag har ingen möjlighet att börja spara än på ett tag, och jag behöver en bil NU. Så just nu är det lite krig i min hjärna med moraltanten där inne som håller på principer och den praktiske och självständige som inte vill vara beroende av andra. Vem ska vinna den här gången? Sist var det faktiskt moraltanten som vann, fast jag trodde på ekonomen... Då handlade det om hästbokklubben, som jag tänkte gå med i för att det var så billigt och det skulle bli många födelsedagspresenter, men nej, jag slängde det erbjudandet.

onsdag 4 mars 2009

Sopfolket

Nu har jag sett ett program, om bla svenska freganer. Där framkom det som jag tidigare skrivit om att svenska butiker förstör det dom kastar, dom hällde bla schampo på maten.
Men att leta mat i soptunnor känns lite väl extremt ändå. Det skulle jag inte göra. Men att byta kläder, böcker och andra saker, köpa secondhand och ta saker från såna insamlingsställen som finns i många lägenhetsområden, det ser jag inga som helst problem med. Tvärtom, det borde fler göra i stället för att köpa nytt hela tiden och sen slänga det man tröttnar på.
Att vara oberoende av samhället genom att bara leta sopor, bo i en bil och aldrig jobba. Ja, det tycker jag man ska få göra om man vill leva så. Det är dumt att det är olagligt att leta sopor i sverige.
Jag skulle gärna vilja vara oberoende av samhället, men det skulle inte funka. Jag vill nog ändå kunna köpa min mat, förutom det lilla man kan producera själv. Jag vill ha ett hus att bo i och el och mina elektriska prylar som jag är van vid.
Men en liten bit på väg är vi i alla fall, på ett sätt. Vi har byggt utan lån, har bara el och telefon och såna räkningar. Vi har mat som vandrar omkring på gården. När vi får ordning på tomten ska jag börja odla lite grejer, morötter, och sånt. Men samtidigt så finns här inga möjligheter att byta grejer, finns inte secondhandbutiker, finns ingenstans att lämna sina möbler och annat man vill bli av med. Det åker till soptippen. Visst finns ju Blocket och Tradera. Men frågan är vad som är miljövänligast, köpa nytt eller att frakta grejerna runt hela sverige när man köper och säljer begagnat? Jag varken säljer eller köper stora grejer på det sättet. Däremot kläder och böcker och annat smått har jag både sålt och köpt. Det finns en liten liten Röda korset några mil bort, dit har jag skänkt en del kläder, men det finns aldrig något i min storlek att köpa där. Och dom tar inte emot möbler och annat. Så soptippen eller Blocket, vad är bäst?

tisdag 3 mars 2009

Min blogg en miljöblogg?

Mitt år med köpstopp var ju det jag först hade tänkt att denna blogg skulle handla om, alltså en konsumtionsblogg. Jag tycker det är intressant med ekonomi och människor som lever över sina tillgångar, och framför allt såna som tar tag i saker och ting och lyckas gå från shoppingberoende till skuldfri. Och det var ekonomibiten jag hade tänkt blogga om.
Men sen tillkom fler och fler vanor i rask takt.
Trillade idag in på Miljöbloggaktuellt och upptäckte att jag är omnämnd i ett inlägg och har hamnat på en lista över miljöbloggar. Tack!
Plötsligt inser jag att nästan alla mina nya vanor faktiskt har med miljön att göra. Köpstopp=bra för miljön. Köpa ekologisk=bra för miljön. Äta mer grönt och mindre kött= bra för miljön. Spara på el=bra för miljön osv. Och mina inlägg börjar handla mer och mer om miljö. Kanske får tänka om, och inse att jag är en miljöbloggare. Eller att jag är det OCKSÅ, för jag vill fortfarande gärna nå ut till alla som har köpstopp, har ekonomiska problem osv. Vi är bara inne i mars, mycket kan hända, man vet aldrig var detta kan sluta.

måndag 2 mars 2009

Hur minskar man utsläppen på landet?

När man bor som vi, då blir det en massa bilkörande. Det går sällan bussar som passar, går dom dit man ska så kommer man inte hem sen. Även om jag undviker att köra i byn, jag har ju faktiskt ben att gå på.. så blir det 10 mil när man ska till stan. Dit åker vi varannan vecka för att storhandla. Ska man till tandläkare, vårdcentral, veterinär eller nåt annat måste vi oxå åka in till stan.

Det blir 5,6 mil varje morron som jag måste köra E till skolan, hem kan hon åka buss. Vissa dagar får hon åka taxi, då kör den 15 mil, 30 om hon får åka taxi hem oxå, så det är ju ännu sämre.

M har 5 km till skolan, hon åker taxi varje dag, till och från skolan, tre svängar får den köra eftersom så många barn åker, och det går tydligen inte att köra en större bil så att alla får plats. Den kör då sammanlagt 22 mil bara för dessa barn. Plus att två barn bor en by 5 mil bort, ytterligare 20 mil. 42 mil för att alla barnen i en pytteskola med 16 elever ska ta sig dit.

Till jobbet har F just nu drygt 7 mil, 70 mil i veckan bara för att LK i har stängt i minst 5 månader pga finanskrisen. Normala resvägen till jobbet är 3 mil, och då samåkte han, men nu har dom blivit förflyttade till olika ställen så det blir ingen samåkning. Det går visserligen en buss, men den vägrar han åka med, blir för stressigt, tiderna passar inte riktigt för hans arbetsuppgifter, och blir det övertid så tar han sig inte hem, och även om han åkte med den så ska det ändå köras 6 mil med bil.


Det känns ju lite hopplöst att försöka tänka på miljön samtidigt som man måste köra så mycket bil. Och inte skulle det hjälpa att köpa en miljöbil, finns ingenstans att tanka en sån här.

Min mormor har berättat hur hon första åren i skolan fick åka häst och vagn till skolan 5 mil bort och bara komma hem på loven. Inte så kul när man är 7 år, men, miljövänligt var det ju i alla fall. Som vuxen flyttade hon hit till gården där jag nu bor, här bar hon vatten från sjön för att tvätta kläder för hand. Inga andra elektriska prylar fanns heller. Man kanske ska lära sig av dom äldre. Vi är bortskämda och har det lätt med alla elslukande prylar och bilar, skotrar, åkgräsklippare och allt vad det är. Men miljövänliga är vi ju inte. Så på det sättet så var det bättre förr.