lördag 31 januari 2009

Utvärdering av januari

Redan sista dagen i denna månad. Här kommer en liten samman fattning över hur det har gått. Men som sagt, tanken var inte att jag skulle ändra alla vanor på en gång, så vissa har jag ju inte börjat med.

*Köpstopp
Har inte varit några större problem, tvärtom så har det börjat kännas mer och mer att jag köpt alldelens för mycket onödiga saker tidigare.

Undantag: Beställt några presenter, men till barn och vuxna som fyller jämt så är det acceptabelt, dessutom gick en del till välgörenhet. Köpt hundgrejer, oxå acceptabelt för valpen måste ju ha halsband och egen matskål m.m.

Sparat på att inte handla som jag brukar: ca 1100

*Miljötänkande
Släcker lampor mer, har satt timers och såna där man stänger med fjärrkontroll (vad heter dom??) Så inget står på stanby på nätterna.

*Handla ekologiskt, kravmärkt, närproducerat och rättvisemärkt
Har börjat kolla efter alternativ men ännu inte börjat handla.

*Ägna lite tid och pengar åt välgörenhet.
Klickar varje dag på hungrysite och flera andra såna sidor. Har beställt via en sån sida och samtidigt räddat lite sköldpaddor, och skänkt lite mat. Har svarat på tre undersökningar från Cint som då ha skänkt 25 kronor.

*Sopsortera mera
Har kollat exakt vad man kan återvinna på andra sidan byn och funderat över vad som skulle vara enklast att börja med och om det överhuvudtaget är värt det. Funderat på om man ska bygga en kompost till våren.

*Följa städschemat
Går bra

*Äta nyttigare
Köper åtminstone mer frukt och grönsaker så att det alltid ska finnas hemma, men det gäller ju att komma ihåg att äta det oxå... har en bit kvar innan jag nått mitt första delmål med 1½ portion per dag

*Spendera mindre tid framför tv och dator
Har en dag spenderat MER tid framför tvn under mitt slöa/städa experiment, i övrigt lika mycket som tidigare.

torsdag 29 januari 2009

Bara så ni vet...

Jag lägger ut länkar till olika sidor för att jag råkar tycka dom är bra på nåt sätt. Sidor som jag själv hittat eller fått tips om i en kommentar eller på nån annan blogg eller forum eller tidning. Jag får INTE betalt för det. Ville bara göra det klart för det är ju hel del bloggare som får betalt för att länka eller göra reklam för produkter eller hemsidor. Och så finns det en del läsare som då känner sig lurade på nåt sätt för att dom inte visste att det var reklam och skrivaren får betalt bara för att dom klickade på länken. Jag läste nån liten debatt om det. Men här kan ni klicka på alla länkar bäst ni vill utan att vara oroliga att ni gynnar mig med ett enda öre :-)

onsdag 28 januari 2009

Jag har shoppat

Alldelens acceptabla undantag från köpstoppet har jag gjort. Jag har köpt födelsedagspresenter här. Och samtidigt skänkt 25 koppar mat till svältande, 28 skålar mat till djur på djurhem. 5 sköldpaddor har räddats, ett träd har planterats. En del skänks med varje vara man köper, men man kan även själv skänka extra pengar till olika projekt som djurhjälp, barns hälsa, mat till svältande m.m. allt från 1 dollar till hur mycket man vill.

Man kan även skänka gratis genom att klicka varje dag på dessa sidor. Här skänks 1,1 kopp mat. Hjälp en kvinna få en mammografiundersökning här. Skänk 0,6 skål med djurmat här. Vill du ge ett barn hälsovård, klicka här. Böcker skänks till barn i nöd här. Och här räddar du lite regnskog.

Experiment: slöa-hela-dagen

Vet ni hur mycket man får gjort om man ligger i sängen hela dagen och tittar på tv? Nä, inte mycket. Men om man följer min rutin och kliver upp under varje reklampaus? Massor! Under en hel dag, från att man vaknar till att man somnar visas ungefär 5 timmar reklam! Och man hinner faktiskt väldigt mycket på 5 timmar. Alla dagliga sysslor som att tömma diskmaskin, småplocka, hänga tvätt och allt det där. Dessutom hinner man följa städschemat för en hel månad! Och allt det här är färdigt redan mitt på dagen, så hela eftermiddan och kvällen kan man ägna reklampauserna till roligare saker.

Vet ni vilka dåliga program som sänds mitt på dan? Antingen är det "sändningsuppehåll" som betyder att Twins kör reklam för femti elva olika träningsapparater som alla ska förändra ditt liv och vara dom bästa som finns... eller så är det spelprogram som är så fruktansvärt sega så jag fattar inte att folk verkligen orkar titta på ett helt. Jag gav i alla fall upp och fuskade lite. Satt vid datorn i stället. Men, bara 15 minuter i taget, bara för att kunna ta städpauser lika ofta. Timer är en bra sak. Använde den på spisen, som piper tills man stänger av. Men detta fick mig att inse att jag sitter för långa pass framför datorn, vilket normalt leder till värk redan mitt på dan, det slapp jag nu. Så detta kommer jag att fortsätta med. Timer på när datorn är på. Då inte bara slipper jag värk, jag får hushållsysslorna gjorda medan jag jobbar.

måndag 26 januari 2009

Varför äta nyttigare?

Ska man tro på alla näringsexperter, forskare, dietister och allt vad dom kallar sig, så ska man ju bli piggare, må bättre, leva längre osv om man äter nyttigt. Och beroende på vem man lyssnar på så ska man gå ner i vikt oxå om man följer nån metod med lite kolhydrater eller lite fett, mer av nåt, mindre av nåt annat. Visserligen började jag genast lagra fett så fort jag fyllde 30, men inte så värst många kilon så det får vara som det är. Jag tänkte i stället bli nyttigare för att jag äter så förfärligt onyttigt. Har försökt ändra vanorna i flera år, men det går så vansinnigt långsamt. Men det går framåt i alla fall. Men nu tänkte jag försöka få lite mera fart. Grönsaker och frukt t.ex är jag väldigt dålig på. 5 om dan säger dom nu, 500 gram alltså. Dit är det lååååångt, men har kommit en liten bit på väg.

Går jag 3-4 år tillbaka så såg mina matvanor ut så här: Mycket mjölkchoklad, och en del annat godis. Drack ofta Oboy. Bara vitt bröd, vit pasta, vitt ris. Att få i mig 5 om dan, det fanns inte en chans, om jag ens lyckades med 5 i månaden, så var det en MYCKET bra månad. 5 i halvåret var det nog snarare. Köpte en del färdigmat oxå, eftersom jag slet med mina arbetsprövningar som inte funkade och var helt slut när jag kom hem, så laga mat orkade jag sällan.

Efter några års kämpande ser det just nu ut så här: Har gått över till mörk 70% choklad. Inget annat godis. Köper ofta fullkornsmakaroner. Aldrig färdigmat. Har dragit ner rejält på socker. Äter inget vitt bröd. Lyckas i bästa fall få i mig 5 i veckan.

Nya vanor. Ska nu försöka öka på frukt och grönsaksintaget. Mitt första delmål är 1 frukt och ½ portion grönsaker varje dag. Det blir i alla fall 10 i veckan. Och sen öka på så att jag förhoppningsvis nått upp till 3 om dan innan året är slut. Och försöka få i barnen mer grönsaker. Frukt är inga problem, dom kan få i sig 5 om dan, men tanken är väl att man ska få i sig grönsaker oxå.

Jag har börjat med några knep som funkar rätt bra. Jag gör smoothies ibland, då kan jag få i mig två frukter på en gång. Önskar att jag hade en juicepress, så kunde jag få i mig lite grönsaker oxå den vägen, och andra frukter. Nu blir det bara banan och apelsin. Äpplen blir inte bra att köra i mixer. Men i maten funkar mixade kokta grönsaker bra. Jag kokar upp frysta grönsaker, mixar och häller i allt möjligt, köttfärssås, pastasås, grytor och gratänger. Då känner m an inte smaken så mycket och slipper tugga på nåt man egentligen inte tycker om. Funkar både på mig själv och barnen.

söndag 25 januari 2009

Veckans icke köp

Lindex har haft halva reapriset, brukar bli runt för 200 jag handlar där.
Skaparglädje skickade årets erbjudande, köp 3 böcker för 19 kr st + frakt 38+ att man måste köpa en bok till fullpris, minst 169+frakt. Jag älskar pysselböcker så jag brukar svara på detta varje år, sen säger jag upp det.
Pandurorean minns jag inte exakt när den börjar, men det är nång gång nu tror jag, den rean där det finns massa skrot för 5-10 kr. Brukar bli några hundra, minsta ordervärdet är nog 190.
Sparat denna vecka alltså runt 700 kr.
H&M skickade oxå ett brev om slutrea, men närmsta H&M är 30 mil bort så där handlar jag max 1 gång per år om jag är i Sthlm eller nånnstans.
Jag har sagt upp mig från alla e mail listor, så jag får inte längre några erbjudanden från typ Ellos och allt vad det var de kom ifrån.

Djurgalna

Just nu har vi så där en 25 djur hemma, fast dom flesta är ju ute.

Här är M i lilla hagen och matar några kalvar. Den mörka var hon med och räddade livet på i fredags, då var den döende, men nu tycks den må hur bra som helst. Den ljusa ville inte äta och gick och ropade på mamma i flera dagar, men nu äter den oxå.

Lite bilder på våra andra husdjur, som just nu är tre kaniner, en inne och två som får komma in och skutta ibland. Och två hundar, en gammal soffpotatis och en jägare, fast snart är dom ju tre.


Vem sa att en kanin inte kan vara kompis med en jaktund? Dom här två gillar varandra i alla fall.



Dom här pluttarna kan inte längre bo ihop, det är den lurviga till höger som numera bor inne.



Ute på promenad


Valpen 5 veckor

fredag 23 januari 2009

Usa nästa

Underlig familj jag har. Jag gillar inte att resa och har aldrig varit utanför europa. Men nu har jag syster i Afrika och dotter på väg till Amerika. Fast ingen av dom varit utomlands tidigare. (förutom norge, finland, danmark, men dit har t.o.m jag varit så det räknas inte) E är på väg till flyget nu, till Sthlm. I morron bitti åker dom till London och sen vidare till Miami. 1 februari kommer hon hem.

torsdag 22 januari 2009

Symfoni

Blev väääääldigt långt inlägg härnere. Lite musik medan du läser? San francisco symphony orcestra tillsammans med Metallica. En fin kombination..


Varför ha ett städschema?

Jag gillar verkligen inte att städa. Att inleda helgen med att städa flera timmar på fredag som så många gör, vad är det för kul med det? Och ändå blir det oftast bara städat på ytan, om man nu inte är superpedant. Så då måste man ha vårstädning och julstädning, kanske man har höst städning oxå. Och då tokstäda från golv till tak i flera dagar, eller rent av flera veckor. Det tycker jag verkligen inte är det minsta roligt. Gör du? Jo, jag vet att det finns en del underliga ;-)människor som finner ett nöje i att städa, så till er säger jag bara grattis, kul för er.

För över ett år sedan hittade jag första gången till Flylady, men det står så fruktansvärt mycket där. Tips i mängder, på hur man ska städa, rensa, få ordning i kaoset, vilka städgrejer som är bäst, hur ofta man ska göra ditten och datten osv osv osv. Det blev för mycket, jag gav upp.
I mars förra året hittade jag en länk direkt till denna sida. Och plötsligt bara klarnade allt, det är så här man ska göra! Följde detta schema nån vecka, sen blev det att leva i flyttkaos och sen byggkaos, så det blev lite si och så med det där, men nu är huset helt färdigt och nu har jag börjat med detta igen, och ska bli ännu bättre på det. För det gör livet så mycket lättare.

Så här går det till:
Den sidan uppdateras varje dag. Där står ett uppdrag som oftast bara tar 5 minuter att göra, ibland 10 ibland 15. Man arbetar med en zon per vecka, en vecka i köket, nästa i sovrummet, ja ni fattar. Så på en månad har man städat igenom hela huset, utan nån större ansträngning! Vissa saker behöver man ju inte göra en gång i månaden så dessa uppdrag återkommer bara en gång i kvartalet eller så.
Utöver detta tar man ett par minuter ( inte mer!) per dag och gör nåt där det bäst behövs, tar itu med hotspots, kanske bordet är en sån plats där allting samlas, eller nåt annat ställe dit allt tycks dra sig. Dagliga sysslor som att diska och sånt maste man såklart fortsätta med, men följ mitt tips längre ner så går det oxå lättare. En veckostädning blir det oxå, men en snabb en, och inte under helgen, ta det på måndag eller ta ett rum per dag. Kör runt med dammsugaren där det behövs, håll inte på flytta runt möbler. Och skura där det behövs. Här är det kök och hall, övriga rum skuras INTE varje vecka.

Tips:
Mitt eget tips, som jag har kommit på alldelens själv :-D är att ta dom här minutrarna när du annars bara sitter och slösar bort tiden. T.ex på kvällen framför tvn, vad gör du när det blir reklam? sitter och bläddrar mellan kanalerna? Varför då? Var det inte den kanalen du ville titta på? Nej upp och hoppa! Reklam är ju oftast kring 5 minuter. Så du hinner en 5 minutersuppgift, sen är dagens extrajobb färdigt! Tömma diskmaskin hinner man oxå under en reklampaus. Eller torka bordet, skura tvättstället eller nåt annat som är trist, men som faktiskt bara tar ett par minuter.
Kanske du inte tittar så mycket på tv, men pratar mycket i telefon? Gör nåt medan du pratar! så har du fått städat samtidigt som du har sällskap i ena örat.

onsdag 21 januari 2009

Saker går sönder

Undrar om det är lag på att saker måste gå sönder för att man har köpstopp? För det är ju alltid så att när man har det knapert och verkligen inte har råd att köpa något, då går allt sönder samtidigt.
Inte ens en månad har gått, men redan har det börjat hända grejer. Mina vinterskor fick plötsligt ett hål rakt in i sulan, från sidan, men jag kan gå med dom ett litet tag till. Sen har jag fler när dom helt faller sönder så jag ska nog klara nästa vinter.
Min kära mobil har lagt av. Den bästa jag haft och hela tre år har den hållt, rekord för min del. Men som tur var så gick jag på telias övertalning i somras att byta från refill till abonnemang och fick då en mobil på köpet. Så den får jag använda nu då, för nån ny tänker jag inte köpa. Men den är väldigt enkel, ringa och skicka sms är ungefär allt man kan göra med den, men det räcker för mig.
Datorn har blivit helt hopplös, den blir värre för varje dag, så en krash är att vänta innan hela det här året är slut. Men bara den håller fram till sommaren, för då tänker vi köpa en laptop till firman. Men jag har ju kontoret hemma och jag är ju min egen chef så vem kan hindra mig från att använda den privat oxå.
Hmm, få se nu, inget mer trasigt... nä inte än, men tvn har börjat pipa ibland, undrar vad det betyder...

tisdag 20 januari 2009

Varför sopsortera?

Fortsätter svara på varför jag ska ändra mina vanor. Min lista ser ju ut så här:

*Köpstopp
*Miljötänkande
*Handla ekologiskt, kravmärkt, närproducerat och rättvisemärkt
*Ägna lite tid och pengar åt välgörenhet.

*Sopsortera mera
*Följa städschemat
*Äta nyttigare
*Spendera mindre tid framför tv och dator


Varför man ska sopsortera det undrar jag oxå. Känns bara bökigt, och inte särskilt miljövänligt heller för våran del. Bor man i lägenhet och har alla sorteringskärl samlade där så är det ju enklare. Men här så är närmaste vid affären 12 minuters promenad bort, tidningar får man bara slänga där. Ska man slänga glas eller plast får man gå ännu längre, till andra sidan av byn, dit har då jag aldrig nåt ärende. Övrigt får man åka in till soptippen med 5 mil härifrån. Miljövänligt att köra 10 mil för att sortera sopor? Känns inte så. Vissa kommuner tar tillvara energin som blir av att bränna sopor. Är det då bättre att sortera i alla fall? Är det inte bra att det blir till energi? Våra kostnader sjunker inte heller om man börjar sortera och får mindre sopor, sopbilen kommer varannan vecka vare sig man vill eller inte, och betala för det får man även om tunnan skulle vara tom. Nä jag är inte särskilt motiverad till att börja sortera mer än jag redan gör. Papper har jag sorterat många år så det fortsätter jag med. Men resten då. Ska försöka börja med en sak i taget. Om jag hittar nåt skäl till att det gör nytta. Gå 20 min och släpa på massa grejer, jo visst, plast orkar man ju bära, men glas är tungt. Köra bil dit, gör det inte mer skada än nytta för miljön? Särskilt allt annat som måste fraktas ända till stan. Näää, jag behöver hjälp, ge mig bra skäl till varför jag ska börja sortera, annars kommer det inte bli av det här året.

söndag 18 januari 2009

Presenter


Fick blommor av E i bla min favoritfärg och odlade i Sverige och kravmärkta var dom oxå.

Lite choklad blev det, en bok, ögoncreme, och några lotter, och lite pengar. Ja inga miljoner, men ändå, vad gör jag med dom nu då? Jag kan ju inte shoppa upp dom när jag har köpstopp, och köpa mat för dom vill jag inte. Spara till nästa år? Köpa fonder? Köpa presentkort till mig själv som jag får använda nästa år? Nån som har nåt bra förslag?

lördag 17 januari 2009

Ja må ja leva

Firar mig själv med en video, en av mina favoritlåtar. Dessutom råkar sångaren vara lika gammal som jag blir idag... Chad Kroeger heter han ifall nån undrar

fredag 16 januari 2009

Undersökning och kommentarer

Funderar på att lägga in en ny undersökning varje vecka här till höger. Bara en fråga som man svarar på med ett klick. Vore kul att få ett litet hum om mina läsare, vad ni tycker och tänker, vad ni är för ena. För ni är lite dåliga på att kommentera. Jag vet att jag redan nu efter bara 16 dagars skrivande har i snitt 10 läsare per dag, inte jättemånga, men fler än jag trodde. Men jag är själv en dålig kommenterare så jag ska inte säga så mycket om det.
Men jag råkar tycka det är roligt med undersökningar, det kanske inte alla gör, så om ingen svarar skrotar jag den idén. Men kommentera gärna mera, om ni vill. Läsa får ni såklart göra ändå. Reaktions rutan som jag lagt till under inläggen är oxå ett sätt att visa att ni finns och vad ni tycker om inlägget utan att behöva kommentera.

Köpstopp eller skjuta upp inköp?

Jag har ju redan skrivit i mina första inlägg om varför jag har köpstopp och en lista på min undantag. En anledning till alla mina undantag från köpstoppet är för att det inte hjälper att jag låter bli att köpa tex en ny kyl i år bara för att jag har köpstopp. För en ny måste vi ha. Och att vänta till nästa år gör bara att det går åt mer energi - vi har en liten gammal kyl som tar mer ström, och vi måste åka 10 mil för att storhandla oftare för att det ryms så lite i den. Dåligt för både ekonomin och miljön. Så det är bättre att köpa så fort vi kan.

Jag har läst ganska många bloggar om köpstopp, vissa har testat en vecka eller månad, några ett helt år. Men dom flesta har skrivit listor på allt dom ska köpa när köpstoppet är slut. Vad är det då för mening att ha köpstopp undrar jag? Det är inte att ha köpstopp det är att skjuta upp inköpen.

onsdag 14 januari 2009

Testar lägga in en video

Wow jag lyckades! Om nån vill veta hur så kolla kommentaren.

Ooops

För att få lite koll på ungefär vad jag kan tänkas spara med köpstopp så har jag kollat alla räkningar för andra halvan av 2008 (jag är inte sån som sparar alla papper 10 år, jag rensar 2 ggr/år) Alltså räkningar på allt som jag beställt på internet och reklamerbjudanden jag svarat på. Och allt jag betalt med kort( allt onödigt alltså, mat och sånt har jag såklart inte räknat). Tillkommer gör då det jag betalt kontant, vilket jag inte har en aning om hur mycket det är.
Hela 8000 kom jag upp i! mycket mer än jag trodde. Om det gick lika mycket första halvan så runt 16000 på ett år. Kanske 20 000 om jag räknar med kontantköpen. Rena vansinnet, med tanke på att jag nästan bara handlar på rea och svarar på "gratis" erbjudanden. Och bor i en byhåla utan affärer.

Vart gick dessa 8000 då. Jo till kläder och skor för mig och M, tidningar, böcker, bokklubb, hälsopiller, tyger, filmer, cd, club choklad, panduro m.m. m.m. Och det allra mesta har varit typ "prova 3 nummer av denna tidning för 49 kr och få en premie." Prova dessa piller för bara en krona" "Köp 5 filmer betala för 1" "köp 3 böcker för bara 9 kr/st" "Få 30% på din order" och så all rea, ellosrea, lindexrea, pandurorea, rea hit och rea dit. Men många bäckar små... blir förfärligt mycket tydligen.

måndag 12 januari 2009

Nu har vi valt



Den här donnan blir det. 3½ vecka är hon nu.

Varför välgörenhet?

Varför inte? Ger man så får man tillbaka. Jag har aldrig tidigare haft ekonomi att tänka på andra, har jag tänkt. Men det finns faktiskt en hel del man kan göra fast man inte är rik.
Tryck på biståndsknappen åtminstone på var tionde flaska du pantar. Har du råd att köpa läsk/flaskvatten/öl, som faktiskt inte alls är livsnödvändigt, så har du råd att ge en del av panten till något viktigare än dig själv.
Handla genom, gissa vad... här kommer det igen... godhandling.
Rensa ut kläder och leksaker som inte används, går det inte att sälja eller orkar du inte försöka, så skänk till Röda korset eller Erikshjälpen eller vad som nu finns där du bor. I stället för att slänga bort.
Till födelsedagar och jul, om man inte har något vettigt att ge bort och tänker köpa nåt skrot som mottagaren mest troligt ändå inte vill ha, köp i stället en get, skolböcker, kycklingar eller plantera ett träd. Ge gåvobevisen i present.
Bor man i en storstad kanske man kan jobba som volontär nån gång ibland på lämpligt ställe.
Är du rökare eller har varit? Har/hade du råd att lägga tusentals kronor per år på gift så har du nog råd att skänka en liten slant till behövande.
Har du frivilligt köpstopp? Då kanske du kan lägga en liten del av vad du sparar på välgörenhet.

söndag 11 januari 2009

Tre tjejer

Nu har vi äntligen hittat valpar av lämplig ras, och det finns tre tikar att välja på. Så om 5 veckor är vi troligtvis ägare till någon av dessa tjejer.


Lite pausmusik

Jag skriver lite för långa inlägg lite för ofta, så här kommer videon som jag inte lyckades lägga in här tidigare....


fredag 9 januari 2009

Du kan förbättra världen

Jag fick mitt första nyhetsbrev med ovanstående rubrik i dag från godhandling, ja vet, jag är tjatig, har ju redan skrivit om dom två ggr, men i alla fall... Idag tipsas bland annat om dammsugarpåsar.nu. Jag har köpt därifrån i flera år, så det rekommenderar jag, enkelt, praktiskt, lite billigare, och framför allt, dom har alla sorters påsar. Och även om man har köpstopp så måste man ju köpa dammsugarpåsar, så det är ett acceptabelt undantag.

Ett litet utdrag ur mailet:

"Handla dina varor här så stödjer du Vi-skogen. Varenda liten krona är värdefull för att göra en insats för en bättre värld. Många små goda handlingar gör världen bättre! Du kan hjälpa till genom att handla cd-skivor, filmer, böcker, spel, kläder, heminredning och en massa annat här som du ändå kanske har tänkt att köpa. Vad du än väljer ger det Vi-skogen pengar. Och det kostar inte dig ett öre extra att hjälpa till. Ett nytt sätt att förbättra världen.
Intresset för Godhandling.se börjar sprida sig men fler behöver få kännedom om att denna möjligheten finns. Tipsa dina vänner du med! När någon registrerar sig för att få vårt nyhetsmail skänker vi 5 kronor till Vi-skogen. "

Man kan välja själv vart pengrna ska gå, jag valde nog Vi skogen för nyhetsbrevet så det är väl därför det står så.

Fick även en undersökning från Cint, svarade på frågor om märken på vitvaror bl.a, det tog 10 minuter och 10 kronor skänktes.

torsdag 8 januari 2009

Varför köpa kravmärkt, närproducerat osv?

Nu är jag inte helt insatt i ämnena eftersom det inte intresserat mig så mycket tidigare, men det jag tror att jag vet är: Att odla med gifter är inte bra för miljön. Att sedan äta dessa gifter kan inte vara särskilt hälsosamt. Därför är ekologiskt odlat ett bra val. Kravmärkta varor har väl också en del med bekämpningsmedel att göra, men när det gäller animaliska produkter så ska grisar och höns och alla andra djur få ha ett bra liv och beta fritt, inte sitta instängda i burar hela livet.
Att köpa närproducerat blir automatiskt bättre för miljön för att transportsträckorna blir kortare. Sen är det väl bra att gynna dom lokala företagen.
Om man måste köpa importerat, vare sig det är livsmedel, kläder, möbler eller annat, kan man försöka leta efter rättvisemärkta grejer. Så vet man att det inte är barn som slavat gratis för att tillverka sakerna. Och så bidrar man till att odlare och anställda i fattiga länder får det bättre ekonomiskt.

Tyvärr är allt detta dyrare än "vanliga" varor. Jag har börjat jämföra priser lite grann. Några exempel jag såg på Coop sist jag handlade. Kravmärkt honung 29 kr, X-tra, tillverkat i Danmark 18 kr. Svenskt pulvermos Coops eget märke var dubbelt så dyrt som X-tra tillverkat i Holland. Ekologisk mjölk 8.90, vanlig 7.95. När jag stod där och tittade på mjölken funderade jag över varför det finns så många sorters låglaktos och laktosfri mjölk?? Vanlig finns bara från Norrmejerier, men låglaktos även från Arla och laktosfria både från Skånemejerier och Valio. Varför ens köpa in så långt ifrån?

Jag har en del att fundera över och läsa på om innan jag börjar ta itu med att försöka andra ovanan att alltid ta det gamla vanliga och övergå till dessa kravmärkta, rättvisemärkta, ekologiska och närproducerade varor. Men att det blir lite dyrare kan man nog ta i och med köpstoppet, för nu ska jag ju spara massor med pengar.

onsdag 7 januari 2009

Dagens frestelser

Med posten kom en hel hög.
Elloskatalogen med ett födelsedagserbjudande, presentkort på 200 om jag beställer för 800. Inget jag nappat på normalt heller. Brukar beställa flera ggr per år, men när det är rea, eller när nån behöver nåt särskilt, inte för 800 på en gång. Så det kan jag inte räkna med i sparade slantar.

Från iForm ett erbjudande om 2 tidningar och en premie för 39.50 +39.50 i porto. Sen måste man köpa ett nummer för 49.90. Detta brukar jag nappa på, men inte i år. Sparade slantar blir alltså 128,90.

Jotexkatalogen med reakatalog, jag brukar beställa när det är rea två ggr per år för allt mellan 2-500 kr. Minsta ordervärde 200 + frakt+fakturaavgift, så sparade slantar blir minst 270 kr.

Yver Rocher skickade ett finfint erbjudande som jag absolut skulle svarat på, ett annat år alltså, inte nu. Fraktfritt och en hemligt paket värt 359 kronor, och man behöver bara beställa för 50 kr+porto så minst 56 kronor sparar jag där.

Oj oj oj vad jag sparar pengar idag...

Men sen kom ett litet dilemma. Erbjudande från Pollux hästbokklubb. Välkomstpaket för 9 kr+39 i frakt, inget köptvång. M skulle säkert vilja ha det, funderar om jag ska ta det och säga upp genast sen, så har jag en billig födelsedagspresent färdig till henne. Och vissa presenter tillhör ju undantagen. Två böcker ett pc spel, en klocka, en borste och en film för 48 kr. Normalt skulle jag inte tveka. Ska fundera på saken några dagar. Man ska svara inom 7 dagar för att få filmen. Ska jag strunta i det och spara 48 kr, men då måste jag ju gå och köpa nåt till henne istället, som förmodligen inte blir lika billigt. Hmm, jag slåss med min inre moraltant som skriker "nej nej nej, du har köpstopp" och ekonomen som säger "hon får mer saker om hon får detta än vad du kan köpa någon annan stans för lika lite pengar" Vem tror ni vinner?

Nya vanor 2009

Börjar skriva en lista på alla nya vanor jag ska försöka mig på i år. Kanske tillkommer fler innan året är slut.
Jag börjar som sagt inte med allt på en gång, en vana är svår att ändra på. Läste nånstans att det tar ca 8 veckor att få in en ny vana. Så att försöka ändra på en massa saker samtidigt är nog dömt att misslyckas. Vissa vanor har jag tidigare försökt ändra, men misslyckats. Dessa ska jag nu lyckas med! Vissa vanor har jag börjat förändra under förra året och fortsätter att förbättra detta i år. Förklaringar kommer så småningom till de som jag inte redan skrivit om.

*Köpstopp

*Miljötänkande

*Handla ekologiskt, kravmärkt, närproducerat och rättvisemärkt

*Ägna lite tid och pengar åt välgörenhet.

*Sopsortera mera

*Följa städschemat

*Äta nyttigare

*Spendera mindre tid framför tv och dator

måndag 5 januari 2009

Storhandling

Årets första resa in till stan för att storhandla resulterade i några sparade slantar. På Dollarstore var det rea på julsaker, minst 70%, det mesta kostade 1 krona, men jag köpte inget! Jag utförde endast mitt uppdrag och inget annat. Jag var utsänd för att köpa cd skivor, inspelningsbara, inte alls nödvändigt anser jag, och jag skulle inte göra ett undantag i köpstoppet för att köpa det till mig själv. Men, lever man med någon som har 0 ekonomiskt sinne så skulle det gå åt betydligt mer pengar om jag sa att han fick åka och köpa dom själv, då skulle han komma hem med massa onödiga saker han inte alls behöver.

På Coop håller dom på att bygga om och bygga ut och har ombyggnadsrea på massor med saker. Bland annat hittade jag lila ytterkrukor, det skulle vara nåt det, lila är min favoritfärg och den färg som ska komma in i köket under veckan när julsakerna ska bort. Men, jag köpte inga, så 19 kr/st sparade jag. Och inte köpte jag några andra reagrejer heller. Det går ju riktigt bra det här :-)

Dessutom fick jag tips om att Granngården har 18 kilos säckar med kaninpellets. Så där sparade jag 180 kronor. Djurmat är naturligtvis nödvändigt och ingår inte i köpstoppet, men det skadar ju inte att man kan handla billigt.

Undantag från köpstoppet

#1 Livsnödvändiga livsmedel och hushållsprodukter som mat och dryck, även mörk choklad ingår, och djurmat. Och toapapper, tvål och sådant.Och eventuella mediciner ( godis, läsk och alkohol är INTE livsnödvändigt och kommer inte att köpas av mig detta år, om barnen inte överlever utan godis så får dom köpa det själva)

#2 Sådant som redan är planerat och nödvändigt för att få huset färdigt. Kyl/frys, diskmaskin, spisfläkt, ytterdörr, material till bro/veranda och bastu.

#3 Hund. Är sedan tidigare planerad, men vi väntar på att hitta rätt blandning och så ska det vara en tik. Hittade rätt ras förra året men ingen tik.

#4 Födelsedagspresenter och julklappar. Några undantag får göras tex om någon fyller jämnt, men det ska dras ner på presentinköp betydligt och i första hand ska presentlådan tömmas eller så ska egna presenter tillverkas. Måste något köpas ska det vara väl genomtänkt eller så blir det presentkort.

# 5 Eventuellt kanske jag gör en dags shoppingundantag om jag åker till stockholm och anser mig behöva något därifrån. Men inte ens då ska kläder eller annat onödigt köpas.

Kommentarer

Av nån anledning går det inte att kommentera de tre senaste inläggen. Jag tror jag fixat kommentarsfunktionen nu, men det går inte att göra något åt dessa tre inlägg. Men det är ju bara att lämna kommentarer där det funkar.

söndag 4 januari 2009

Tips till alla som inte har köpstopp

Om man vill tänka lite mer på andra, så kan man, när man ändå ska sätta sprätt på pengar på nätet, först gå in på godhandling klicka på butiker och kolla om din butik finns där, då skänks pengar till valfri organisation när du handlar. Tex så finns där Halens, Cdon, Telia, efi, netonnet och många många fler. Gör en god gärning medan du shoppar!

Varför ska man tänka på miljön?

Varför ska man sänka energiförbrukningen? Bor man i lägenhet där elen ingår i hyran kan det ju tyckas helt meningslöst för egen del. Och vad en enskild person gör har nog ingen betydande effekt. Men å andra sidan, om alla tänker så, då kan det ju inte bli några förändringar heller. Om alla i stället skulle göra sitt bästa då gör det nog skillnad till slut, antagligen inte med en gång, men i framtiden. Har man hus och får en elräkning så gör det ganska stor skillnad, om man byter till lågenergilampor, inte låter apparater stå på stand by, inte har på datorn hela dagarna osv. energi, miljö och ekonomi går alltså hand i hand. Så jag tycker nog att det är värt ett försök att ändra gamla dåliga vanor. Både för våran ekonomis skull och miljön och för att barnen ska växa upp med detta och få miljötänket som något naturligt. Jag har redan börjat förra året med att bara köpa lågenergilampor. Vi ändrade vårt första val av uppvärmning till det energisnålaste alternativet. Jag försöker släcka lampor i rum där man inte är, men vissa i huset går och tänder överallt hela tiden, så det går väl sådär, men när jag är ensam hemma är det bara tänt i det rum där jag befinner mig.
Energisparande är ju såklart bara en liten del i försöken att bli mijlövänligare. Är det nån mening med att köra mindre bil, städa miljövänligt, köpa kravmärkt osv? Jag säger samma sak som med energisparandet, EN person kan inte göra skillnad, men om alla gör något så kanske det gör skillnad. Och man kan väl åtminstone börja med att ändra på det som gör att man själv sparar pengar, det är nog lättare att ändra en vana om man själv tjänar på det. Som att köra mindre bil till exempel. Jag har börjat köpa miljövänliga rengöringsmedel. Såpa är det jag använder mest. Har bytt till grumme diskmedel och tvättmedel. Men det finns mycket mer att göra och det är vad jag ska jobba med det här året. Men det är inte bara jag själv som måste ändra vanor, det är nog inga större problem, den största utmaningen blir nog att få övriga familjen att börja tänka på miljön, för det struntar dom fullständigt i nu. Vissa tycks tro att det är av snålhet jag blandar såpa och vatten i sprayflaska i stället för att köpa Mr muscel som jag gjorde tidigare och beklagar sig över det. Visst blir det billigare, men framför allt är det miljövänligt. Och tyvärr måste vi använda ett starkt rengöringsmedel till tvättställ toa och kakel pga av vårt vatten som inte är bra och missfärgar vitt porslin, och det är antagligen inte alls miljövänliga ingredienser i det. Så om jag bara använder såpa till golv, bord och annan rengöring så inbillar jag mig att jag väger upp det hela lite.

fredag 2 januari 2009

Årets första frestelser

I går skulle E beställa nya sommarskor så hon har till Usa resan, men dom kostade bara 179 och minsta ordervärde är ju 200, så hon försökte få mig att köpa nåt, men nej, jag köpte ingenting, hon fick leta vidare och köpa själv. (liten förklaring: E ingår inte i köpstoppet, för jag betalar inte hennes saker, hon har ganska hög månadspeng och köper det mesta själv, skor och dyrare kläder betalas med ett särskilt klädkonto där en del av barnbidraget går in, oavsett vem som köper kläderna åt henne tas det därifrån)

Med posten kom följande: ett erbjudande från Sköna hem 3 nummer och 4 handdukar och en fin skål för 49 kr + frakt. Detta gick jag på förra året, men jag gillade inte tidningen, så det var inga problem att slänga detta idag.
Harlequin skickade nåt om en undersökning, om jag svarar så får jag 2 böcker helt gratis plus en lott. Visserligen helt gratis, men jag gillar inte deras böcker, så då är det väl bättre att spara lite skog och låta bli att ta emot dom.
Sen vart det ett dilemma. Jag var förra året med i club choklad. Fick julpaketet dan före julafton och sa då upp medlemsskapet. Men idag kommer ett till paket, fakturan utskriven 22 december. Så vad gör jag nu då? Den kom visserligen idag, men är ju skickad förra året. Och skickar jag tillbaka får jag ju stå för frakten. Dessutom hade jag inte tänkt ha köpstopp på mörk choklad, för, det ska ju vara hälsosamt, och något annat godis ska jag inte köpa. Är detta giltiga skäl till att behålla paketet? Och är undantag på mörk choklad hela året giltigt? fruktansvärt allvarliga probem jag har, eller hur... Men det handlar ju faktiskt om att ändra en vana och att vara konsekvent, så jag måste ju sätta upp regler och följa dom.

Varför köpstopp

Man kan ju verkligen undra varför jag ska ha köpstopp för jag kommer att göra en hel del undantag. Men det är just en av anledningarna, vi behöver spara så mycket det bara går för att ha råd att bygga färdigt huset, och bli av med alla avbetalningar.
En annan anledning är att bli av med ovanan att köpa onödiga saker. Jag har aldrig varit den som slösat särslikt mycket, och jag köper aldrig märkesgrejer, och skulle aldrig i livet köpa en handväska för 2000 kronor, inte ens om jag blir miljonär. Men, när det gäller reor då får jag lite tvångstankar. Jag bara måste köpa saker för att det är billigt, fast det är helt onödiga saker.
Och alla dessa "gratis"erbjudanden, eller "få första paketet för en krona", sånt är ju faktiskt aldrig gratis. Det är alltid fraktavgifter, och ofta måste man köpa minst ett paket till fullpris. Så ofta slutar det med att den där burken med hälsopiller för en krona kostar 300 till slut.

M är oxå en anledning. Hon är en 8 åring med ett enormt shoppingintresse "ååååh, får jag köpa den" åååååh den vill jag ha" osv. Köpandet begränsas ju ganska mycket i och med att vi endast har en pytteliten ica butik här i byn, men, vi åker in till stan ett par ggr i månaden och storhandlar. Då och då åker vi till Dollarstore. Det är ingen bra affär när man har köpa-allt-som-är-billigt begär. Och det är inget bra ställe för en 8 årig glitter och småprylsfantast heller...
Lindex är den enda klädbutik som finns, men med en klädgalen 8 åring räcker det gott för att göra hål i plånboken. Och eftersom hon har en syster med helt annorlunda klädsmak så finns inte mycket att ärva som duger, därför blir det en hel del nytt. Men nu är faktiskt garderoben överfull, både med passsande och för stora kläder, så jag tänker inte köpa nånting alls till henne som inte är absolut nödvändigt. Vilket inte ska vara nånting närmaste halvåret, vinterskor till nästa vinter behövs nog. Eventuellt täckbyxor, men mer än så ska hon inte få det här året.
Jag ska skriva en detaljerad lista på alla undantag så småningom.

torsdag 1 januari 2009

2009; nytt år och nya vanor

Jag börjar detta år med ett köpstopp. Ska lägga till fler nya vanor under året, men jag tar en sak i taget. Jag ska försöka köpstoppa hela året, för att sedan övergå till medvetet shoppande. Andra vanor jag ska försöka mig på är att köpa ekologiskt, kravmärkt, rättvisemärkt, miljövänligt osv. Det handlar såklart tills vidare bara om matvaror, men efter köpstoppet ska jag tänka i dom banorna även när det gäller kläder och annat. Välgörenhet ska jag tänka lite mer på, tex trycka lite oftare på biståndsknappen när jag pantar flaskor, jag har även gått med i Cint via godhandling Cint är ett undersökningsföretag och varje gång man svarar på en undersökning som dom mailar, då skänker dom en viss summa till välgörenhet, istället för att man själv samlar poäng som man sen får byta till nåt man ändå inte behöver. Jag har några fler nya vanor i tankarna, ska gör en lista på det. Jag funderar även hur jag egentligen ska utforma denna blogg, har inte riktigt kommit fran till det. Funderar på att kanske ha nån slags utvärdering varje vecka eller varje månad om hur det gått. Fast jag kommer ju att löpande skriva om det ändå, så vi får se hur det blir. Kanske beror lite på också om jag får några läsare, några kommentarer, nån som själv gör köpstopp och vill bolla tankar, eller om detta endast blir en dagbok som bara jag själv kommer att läsa.